Personální zemětřesení v Babišově týmu pokračuje. Končí Vořechovský i Tünde Bartha

Personální změny v týmu expremiéra Andreje Babiše (ANO) nekončí. Po odchodu marketingového experta Marka Prchala opustí neúspěšného prezidentského kandidáta i jeho mluvčí Vladimír Vořechovský a nejbližší spolupracovnice Tünde Bartha. S informací přišel deník Blesk. Odchod dvojice Vořechovský následně potvrdil.

Na dotazy k údajnému odchodu Vořechovský zprvu nereagoval. Telefony deníku Blesk nezvedal, nereagoval ani na zprávy. Stejně tak mlčela Bartha. V reakci pro ČTK však Vořechovský svůj i Barthin odchod potvrdil.

„Ano, je pravda, že jsme se s hnutím ANO dohodli na ukončení spolupráce ke konci února. Pro nás oba to bylo několik velmi náročných a zajímavých let spojených i s prací na Úřadu vlády,“ napsal Vořechovský.

Havlíček: Nekončí na věčné časy

Konec několika členů Babišova týmu komentoval také bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na tiskové konferenci hnutí ANO. „Je třeba říci, že končí volební tým. Je jasné, že jak v nejbližších měsících nebudou volby, tak je třeba tým zredukovat. Vzhledem k tomu, že jsme ve volbách nezvítězili, tak tým neměl kam přejít, třeba na Hrad. V tuto chvíli se část týmu přesunula do Sněmovny, aby nám více pomohli v rámci klubu a stínové vlády,“ uvedl Havlíček.

ČTĚTE TAKÉ: Mění se prezident, ne režim. Pavel by měl ubrat a projevit pokoru, říká Klaus

Doplnil, že skutečně část lidí v Babišově týmu končí. „Není ale psáno, že je to na věčné časy. V dané chvíli by ale nebyli zcela využiti. Spolupráce se s pár lidmi ukončila ve velmi dobrém. Potřebovali si odpočinout,“ dodal s tím, že pozici mluvčího ANO budu zastupovat Martin Vodička.

V pořadu K věci na CNN Prima NEWS podobně hovořila i předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Skončily volby a bylo avizováno dopředu, že se jedná o volební tým. Těžiště práce bude v Poslanecké sněmovně a nebylo by pro ně uplatnění,“ řekla Schillerová s tím, že se jednalo o přátelský rozchod po vzájemné dohodě. „Nebyl to žádný bouřlivý rozchod,“ dodala.

Hradní ambice a plánovaný odchod

Médiím se Vořechovský jménem Babiše věnoval takřka deset let. Byl mluvčím expremiérovy vlády, komunikaci řešil také v holdingu Agrofert. Kdyby se Babiš stal prezidentem, měl být jeho mluvčím. Po celou dobu vzájemné spolupráce se Vořechovský držel v ústraní.

Bartha pracovala s Babišem už v době, kdy byl od ledna 2014 do května 2017 ministrem financí. Tehdy byla vedoucí jeho kabinetu. V prosinci 2017 si ji Babiš po jmenování premiérem vzal s sebou na Úřad vlády.

Nejprve působila jako ředitelka odboru kabinetu předsedy vlády, po jmenování Babišovy koaliční vlády v červnu 2018 byla pověřena řízením Úřadu vlády. Odešla s demisí Babišova kabinetu po volbách 2021. Babiš s Barthou počítal jako s případnou vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, pokud by se stal prezidentem.

Spolupráci s Babišem, která trvala deset let, ukončil také marketér Marek Prchal, který to ve středu potvrdil serveru Info.cz. Důvodem podle něj není výsledek prezidentských voleb, konec v marketingovém týmu hnutí ANO byl naplánován už před nimi. Prchala nedávno ze svých řad vyloučilo sdružení reklamních profesionálů Art Directors Club Czech Republic (ADC). Babišovu kampaň před druhým kolem prezidentské volby totiž považovalo za neetickou.

Tagy:
prezidentské volby politika Andrej Babiš volby mluvčí ANO 2011 Vladimír Vořechovský Tünde Bartha Marek Prchal spolupracovníci