Mění se prezident, ne režim. Pavel by měl ubrat a projevit pokoru, říká Klaus

Nově zvolený prezident Petr Pavel by měl k úřadu hlavy státu přistupovat se vším respektem a pokorou. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl exprezident Václav Klaus. Ten je podle svých slov udiven z toho, že armádní generál ve výslužbě ještě nehovořil s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem. Z nekomunikace se Hrad s týmem Pavla viní nepřímo navzájem.

„Vítěz voleb by měl přistoupit k prezidentskému úřadu se vším respektem a pokorou. Došlo ,jen‘ ke změně prezidenta, nikoli ke změně režimu či systému. Jsem velmi zneklidněn tím chaosem, k němuž teď dochází,“ řekl Klaus ve vysílání CNN Prima NEWS.

Bývalý prezident zmínil své znepokojení nad tím, že mezi nově zvolenou a dosluhující hlavou státu ještě neproběhla nějaká větší komunikace o předání úřadu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mynář: Hrad je na předání připraven. Pokud chce Pavel prostory již nyní, Zeman vyjde vstříc

„Považuji za velmi překvapivé a podivné, že dnes máme už několikátý den po volbách a přitom spolu dosud nemluvil dosavadní prezident republiky a nový. Je tragické, že spolu nemluvili. To, že si náš vítěz voleb dříve telefonoval s ukrajinským prezidentem či tchajwanskou prezidentkou než s naším prezidentem, považuji za naprosto mimořádné a nedovedu se s tím vyrovnat,“ sdělil Klaus.

A proč zatím k větší komunikaci mezi Pavlem a Zemanem nedošlo? Zeman v neděli novinářům při návštěvě Srbska řekl, že pokud Pavel o schůzku požádá, rád se s ním setká. Pavel se setkáním počítá. Podle něj by měl ale s vhodným termínem přijít Hrad.

„S Kanceláří prezidenta republiky ani s hradním protokolem zatím moc nespolupracujeme. Zaznamenal jsem gratulaci od Miloše Zemana. Čekal bych ale, že stávající kancelář bude iniciovat celý proces předávání administrativy. Jsme samozřejmě připraveni okamžitě reagovat. Odezva zatím není příliš vstřícná,“ přiznal Pavel v rozhovoru pro rádio Frekvence 1.

Pavel: Očekával bych profesionalitu

Podle někdejšího šéfa vojenského výboru NATO zatím kontakt s vedoucím Kanceláře prezidenta republiky Vratislavem Mynářem neproběhl. „Očekával bych, že ať už máme mezi sebou osobní sympatie, či antipatie, tak se přesto budeme chovat profesionálně a předání Hradu proběhne na úrovni,“ postěžoval si.

Klaus ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž prohlásil, že Petr Pavel by měl ubrat ve svých současných aktivitách. „Do 7. nebo 8. března máme pořád jiného prezidenta, takže partyzánské akce tohoto typu se prostě nesmí dělat,“ dodal. Tím Klaus přímo reagoval na Pavlův pondělní telefonický hovor s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wenovou.

Pavel nevyloučil, že do zmíněné asijské země vyrazí na oficiální návštěvu. V tom má zjevně podporu i předsedů obou komor Parlamentu. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) by měla Tchaj-wan navštívit už na konci března. Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na Tchaj-wan odcestoval již v roce 2020.

Nově zvolený prezident v případě svého telefonátu s tchajwanskou prezidentkou Číně připomněl, že Česko je suverénní země. Věc prý předběžně konzultoval s českým ministerstvem zahraničí. „Nechtěl jsem tím hovorem někoho naštvat. Tchaj-wan je zemí, se kterou máme čilou obchodní výměnu,“ vysvětloval v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Tagy: