Petr Pavel by nemusel obhajovat prezidentský mandát. Pět let je až až, připustil

Vykonávat prezidentskou funkci plnohodnotně pět let je „až až“, připustil zvolený prezident Petr Pavel v podcastu Kecy a politika. Poprvé tím naznačil, že by se po uplynutí volebního období nemusel pokoušet svůj mandát obhájit. V historii České republiky by se stal prvním prezidentem, jenž tak učiní. Kratší setrvání na Hradě by podle něj bylo rozumné.

„Já vím, že se to nemusí některým lidem líbit, ale já si myslím, že vykonávat takovou funkci plnohodnotně na sto procent, tak těch pět let je až až,“ překvapil Pavel posluchače v podcastu politických komentátorů Petrose Michopulose a Bohumila Pečinky. „Myslím, že by bylo rozumné, aby zrovna v takovéto funkci člověk trávil jedno volební období,“ doplnil.

„Celkem logicky, když jsou dvě volební období, prezident může mít snahu se v tom prvním chovat tak, aby byl zvolen v druhém, a to druhé si užít,“ rozvedl myšlenku. Proto by dle něj bylo dobré, aby člověk v takové funkci zůstal pouze po dobu jednoho období. Případná změna Ústavy by v tomto ohledu prý „mohla věci prospět“, byla by však těžko proveditelná.

K TÉMATU: Zemanovy nejslavnější hlášky i urážky: Každý sedmý Čech je debilní, dementní nebo alkoholik

Pavlova slova vyvolala na sociálních sítích rozruch mezi jeho příznivci. „Nevím, co vše se stane během pěti let, ale za sebe věřím, že bude dobrý prezident. Bude ohromná škoda, když zůstane pouze na jeden mandát,“ stojí v jednom z komentářů pod záznamem pořadu. „Doufám, že si tu ‚nekandidaturu‘ rozmyslí,“ přidal se další uživatel. I samotný tvůrce podcastu přiznal, že sdělení nově nastupujícího prezidenta pro něj bylo šokující.

Na inauguraci bude překvapení

Petr Pavel do úřadu nastoupí již ve čtvrtek 9. března, slavnost se uskuteční na Pražském hradě. Den bude probíhat v souladu s ceremoniálními náležitostmi, v plánu je i oběd obou prezidentských párů. Poté, co nově nastupující prezident složí slib, pozdraví své příznivce z balkonu. Tento moment bude podle budoucí kancléřky Jany Vohralíkové provázet několik překvapení. Veřejnost bude moci sledovat program z nádvoří.

Při příležitosti inaugurace chystá CNN Prima NEWS speciální celodenní vysílání. Diváci se v jeho průběhu mohou těšit nejen na přímý přenos z Vladislavského sálu, mimořádně bez reklam, ale také na zajímavé hosty z řad komentátorů či politiků. Již o den dříve bude zvláštní vysílání k deseti letům Miloše Zemana na Hradě.

Tagy: