Pětikoalice je nová totalita, vyhrožovali nám, zuřil Babiš. Pološílenec, reagoval Skopeček

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Jan Skopeček (ODS)

Rozhovor s Babišem o Alžbětě II. i domácí politice

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se ve vysílání CNN Prima NEWS ostře pustil do kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) a nešetřil emocemi. Podle předsedy hnutí pětikoalice představuje novou totalitu. Reagoval tak na kritiku některých vládních zástupců, kteří požadovali rezignaci místopředsedkyně Sněmovny Jany Mračkové Vildumetzové (ANO). Podle poslance a ekonomického experta vládní ODS Jana Skopečka jsou ale Babišovy výroky za hranou, označil ho za pološílence.

„Pětikoalice nám vyhrožovala: ‚Máte týden na to, aby místopředsedkyně Sněmovny skončila, jinak ji odvoláme.‘ To je nová totalita,“ rozčílil se v Novém dni předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Mračková Vildumetzová byla terčem kritiky kvůli tomu, že byl podnikatel Zakaría Nemrah, obviněný v kauze Dozimetr, svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte.

„Je statečná žena, svatba byla v roce 2018. Ten pán, nevím ani jak se jmenuje, byl kamarád jejího manžela. Pan Mraček se jí nezastal, to měl udělat,“ bránil poslankyni Babiš. Doplnil, že v tomto případě „pravda a láska nezvítězila“.

Po odvolání Mračkové Vildumetzové volali někteří vládní zástupci, ve čtvrtek nakonec poslankyně uvedla, že ke 30. září rezignuje na pozici místopředsedkyně Sněmovny. Skopeček však tento krok nevyžadoval.

Skopeček: Bylo to za hranou

„Rozhodnutí respektuji, vzal jsem ho na vědomí, ale nevolal jsem po odstoupení. Politiky hodnotím podle osobního chování, ne podle toho, s kým se vídá,“ vysvětlil. Dodal, že tehdy nemusela vědět, do čeho byly zapleteny osoby, s nimiž se potkávala.

V pořadu Nový den Skopeček ale kritizoval reakci předsedy Babiše. „To, co předvedl pan předseda, nebylo a není normální. Naše voliče označuje za nacisty a fašisty, mluví o nové totalitě… To je tak za hranou, takový člověk by v politice neměl co dělat. Jsou to věty, které neříká odpovědný politik, ale pološílenec,“ reagoval Skopeček.

Dodal, že na Babišovi je vidět narůstající nervozita z blížícího se přelíčení. Kauzu Čapí hnízdo, která se týká dotačního podvodu, začne v pondělí projednávat pražský městský soud. Obžalobě čelí Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.

„Žijeme v demokratické zemi, máme ústavu, hlasování o nedůvěře vlády, demonstrace na Václavském náměstí, lidé mohou projevit nesouhlas a předseda hlavní strany říká, že je to nová totalita? Dovede si představit, co to znamenalo, kolik lidí kvůli totalitě umřelo? Po takových výrocích nemá v politice co dělat,“ dodal ostře Skopeček.

Tagy: