Generál Pavel k explozi v Polsku: Pokud šlo o ruské rakety, může následovat vojenská akce

Generál ve výslužbě Petr Pavel byl druhým nejvyšším mužem NATO.

Generál Pavel k situaci v Polsku

Spojené státy v minulosti prohlásily, že pokud ruské rakety dopadnou na území Severoatlantické aliance, odpoví plnou silou. Podobná reakce přišla i v úterý, když na Polsko dopadly rakety zatím neznámého původu. Bývalý náčelník generálního štábu a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel ve vysílání CNN Prima NEWS ale upozornil, že je potřeba dát najevo jasné odhodlání, ale také zachovat klid, aby nedošlo k další eskalaci konfliktu.

„Jde o to dát jasně najevo, že odhodlání aliance bránit své členy jednoznačně platí,“ řekl pro CNN Prima NEWS bývalý náčelník generálního štábu a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel s tím, že je ale nejprve potřeba zjistit, co přesně se stalo. „Chápu zjitřenou atmosféru, je ale potřeba zachovat chladnou hlavu a zjistit okolnosti. Je třeba situaci vyšetřit a přijmout opatření, aby nedošlo k další eskalaci,“ zdůraznil kandidát na prezidenta.

Pokud by se skutečně prokázalo, že šlo o ruské rakety, je podle Pavla potřeba přijmout důrazná opatření. Následovat může i vojenská akce. „V takové situaci dosud nejsme. Je zapotřebí dát dohromady všechny informace, zjistit, jestli šlo o záměrný útok nebo technické selhání. Nebylo by dobře, abychom dělali předčasné závěry nebo podléhali panice,“ sdělil Pavel.

Rusové v úterý vypálili na Ukrajinu asi stovku raket. Podle Pavla může jít o reakci na jednání OSN, kde byla přijata rezoluce k náhradě škod způsobených Ruskem. „Je to reakce na ruskou frustraci z konfliktu, který se nevyvíjí podle jejich představ a pokračující snaha zlomit odpor Ukrajinců tím, že budou útočit na civilní cíle,“ dodal generál ve výslužbě s tím, že se Rusové snaží zlomit ukrajinskou vůli k obraně, aby byly přijaty jejich podmínky pro ukončení války.

Pavel zároveň upozornil, že se dají očekávat další útoky. „Nemyslím si, že by to mělo být v takové podobě jako dnes (v úterý), protože ruské zásoby řízených střel jsou omezené a velkou část již použili. Nedá se ale čekat, že by to mohlo brzo skončit, protože Rusko se nedostalo k naplnění podmínek, které si stanovilo,“ vysvětlil Pavel.

Podle něj je na místě zvážit poskytnutí dalších sofistikovaných prostředků protiletadlové a protiraketové obrany ukrajinským silám. „Proti takto masivním útokům se musí bránit jedině větším množstvím kvalitnějších systémů, ty Ukrajina zatím nemá,“ podotkl Pavel a dodal, že je to důležité i pro ochranu civilistů.

Tagy: