Vampola: Hokejisté by za zlato měli dostat miliony. Před 14 lety byla euforie větší

Petr Vampola byl v roce 2010 v českém hokejovém týmu, který pod vedením trenéra Vladimíra Růžičky přivezl z mistrovství světa v Německu nečekané zlato. Na další se muselo čekat dlouhých 14 let. „Euforie byla tehdy obrovská. Troufám si tvrdit, že i o něco větší než letos,“ porovnal elitní útočník poslední dva tituly v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Čekal jste, že získáme zlato?
Je to pohádka. Vyhrát mistrovství světa doma, před skvělými fanoušky, neskutečnou atmosférou, to je prostě nejvíc. Všechno důležité se sešlo. Přiznám se, že před šampionátem jsem to nečekal. Doufal jsem, že by mohla nějaká medaile cinknout, že to bude ale zlatá, tomu jsem nevěřil. Klukům to strašně moc přeju, zaslouží si to.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Miliony vydělané v Rusku nevrátím. NHL je liga, která dělá obrovskou reklamu na ruskou válku a ruské zločiny, míní Hašek

Kdy jste poprvé začal věřit, že naši hokejisté šampionát ovládnou?
Když přijeli kluci z NHL – Nečas, Zacha, Pastrňák. Viděl jsem, jak všichni makají, jak táhnou za jeden provaz, jakou mají partu a kvalitu. Nebyl tam jediný slabý článek. Ten tým byl strašně dobře poskládaný. Musím říct, že trenér Radim Rulík, kterého jsem zažil v Plzni, tomu dodal klid, znalost a diplomacii. Navíc se hrálo před fantastickou kulisou. Musím říct, že jsem toho během své hokejové kariéry zažil hodně, ale tak skvělou atmosféru, kterou čeští fanoušci vytvořili, to jsem nezažil. Bylo to neskutečné. Troufám si tvrdit, že nebyli šestým hráčem na ledě, ale možná sedmým.

Česko získalo zlato po 14 letech. Věříte, že se nastartuje znovu zlatá éra?
Je to o tom, jestli se to všechno sejde znovu. To znamená dobře poskládaný tým, parta, kvalita, obětavost a samozřejmě i trochu štěstí. Z tohoto našeho týmu jsem cítil strašně moc pozitivní energie.

Když ty možnosti jsou, tak ať jim dají klidně i víc než milion. Udělali obrovský úspěch, reklamu českému hokeji i státu.

Čerství šampioni mají v plánu slavit minimálně týden, jak dlouho jste před čtrnácti lety zlato z MS v Německu slavili vy?
Já to bral hodně poctivě a slavil asi víc než ostatní. Nezapomenu na plný Staromák. Tehdy to nikdo nečekal. Ze začátku šampionátu se nám nedařilo a mohl z toho být nejhorší výsledek v historii našeho hokeje. Hrozilo, že se nedostaneme ani do čtvrtfinále, ale nakonec jsme z toho udělali zlato a ve finále porazili Rusko. Euforie byla obrovská, troufám si tvrdit, při vší úctě, co teď kluci dokázali, že i o něco větší.

Předseda českého hokejového svazu Alois Hadamczik chce prosadit, aby se reprezentantům zvýšily finanční odměny. Za zlato by každý hráč a člen realizačního týmu místo půl milionu korun obdržel rovný milion, je to podle vás adekvátní?
Když ty možnosti jsou, tak ať jim dají klidně i víc než milion. Udělali obrovský úspěch, reklamu českému hokeji i státu. Bylo to prostě skvělé! Čím více peněz dostanou, tím lépe. Moc jim to přeji.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Zlatí hokejisté na Staroměstském náměstí předvedli nevídanou show. Takhle vypadaly oslavy mistrů světa

Tagy: