Petr Pavel o své minulosti lže, byl v utajovaném kurzu vojenské rozvědky, říká historik

Historik Petr Blažek

Historik Petr Blažek o minulosti prezidentských kandidátů

Myslím, že Petr Pavel o své minulosti lže. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl historik Petr Blažek. Je toho názoru, že se prezidentský kandidát účastnil utajovaného kurzu a cvičil se na dráhu rozvědčíka. V pořadu se však neopřel pouze do generála ve výslužbě, ale také do předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a dalšího kandidáta Tomáše Zimy.

Již v lednu si Češi budou volit nového prezidenta. Mezi hlavní favority na vítězství patří Petr Pavel, který prezidentskou kampaň oficiálně zahájí 6. září, a předseda hnutí ANO Andrej Babiš – který ovšem boj o Hrad stále zvažuje. Oba však mají podle mnohých kritiků škraloup z minulosti, a sice členství v komunistické straně.

„Andrej Babiš byl registrován jako spolupracovník StB. Pokud popisujeme role jednotlivých lidí, tak jde o ty, kteří byli mladší nebo výrazně mladí. Neznamená to však, že by jejich komunistická minulost nebyla dlouholetá. Normalizace navíc přála těm, kteří byli ochotni pro kariéru něco obětovat a jít vstříc režimu. Je třeba rozlišovat, v jaké roli byli,“ podotkl Blažek.

Dodal, že řadoví členové v mladém věku příliš výhod neměli. „Máme i lidi, kteří byli ve funkcích. Petr Pavel byl členem základní organizace Komunistické strany Československa, funkcionář. Sice to bylo to nejnižší, ale je nutné říci, že se jednalo o vojenskou rozvědku konce 80. let. Lidé si určitě pamatují GRU, v roce 1989 to byla její menší sestra. Vedle toho byla StB jako další tajná služba,“ pokračoval.

Neplazil se v lese po zemi

Historik následně prohlásil, že Pavel o své minulosti lže. „Často o sobě říkal, že je člověk, který se pouze někde plazil po zemi v lese, ale skutečnost je jiná. Od roku 1988 byl ve velmi utajovaném kurzu, který znamenal celodenní zaměstnání. Byl kádrovým příslušníkem vojenské rozvědky a byl cvičen na dráhu rozvědčíka. Podle toho, co jsme našli v dokumentech, byl cvičen pro práci s agenturou, měl řídit agenty,“ sdělil.

Generál později získal prověrku pro NATO. „Neznám okolnosti, ale nechápu, jak Pavel prověrku dostal, je to nepochopitelné. Pavel o kurzu nemluvil, říkal, že studoval na vojenské akademii, ale to bylo krytí pro zpravodajský institut,“ uvedl historik. Dodal, že Pavlův otec měl být od roku 1966 agentem kontrarozvědky StB a generál jej považuje za svůj vzor.

Pavel a Babiš však nejsou jediní prezidentští kandidáti s komunistickou minulostí. „Tomáš Zima byl v socialistickém svazu mládeže. Měl podstatnou funkci. Jeho spolužáci vzpomínají na to, že to byl člověk, který vstupoval do KSČ velmi mladý. Žádost podal už snad v 16 letech,“ podotkl Blažek. Ve funkci byl Zima následně řadu let.

„Pro prezidentského kandidáta je to problém. Musí odpovídat na řadu otázek, stejně jako Pavel nebo Babiš. Není to tak, že by to byl komunista v dělnické funkci. Byl ve velmi vysoké svazácké funkci na fakultě,“ uzavřel Blažek.

Tagy: