Piráti by neměli nechat kopat do Bartoše, míní Horák. Bude zajímavé, jestli odejde i STAN

Ivan Bartoš končí v čele Pirátů.

Piráti se vyjádřili k rozhodnutí Petra Fialy

Náhlý konec Ivana Bartoše ve vládě je dobrá zpráva pro voliče ODS, ale Piráti by měli reagovat razantně a odejít. To říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS marketingový expert Jakub Horák. „Pokud si to nechají Piráti líbit, tak dostanou mnichovský syndrom a strana se rozpadne,“ odhaduje Horák. A je zvědavý i na reakci hnutí STAN, s nímž šli Piráti do voleb v koalici.

Premiér Petr Fiala se rozhodl odvolat z vlády Ivana Bartoše, je to z marketingového pohledu správný tah?
Pro voliče ODS je to správný tah, protože ti Piráty nesnášejí a jiní voliči Petra Fialu zajímat nemusejí.

ČTĚTE TAKÉ: Konec pětikoalice? Piráti mluví o odchodu z vlády. Drtivá většina hlasujících je pro

A takzvaný způsob provedení? Například i Vít Rakušan zmínil, že o tom dopředu nevěděl…
Odvolávat ministry je věcí premiéra a později prezidenta. Proč by o tom měl vědět Rakušan, co je mu do toho? Rakušana by se měl někdo zeptat, jestli ještě platí jejich koalice s Piráty, protože oni vstoupili do této vlády jako koalice, že ano? Byli ve volbách jako koalice a na základě toho Piráti dostali svá ministerská místa, i když mají čtyři poslance ve Sněmovně. To znamená, že je nedostali na základě zastoupení v parlamentu, ale na základě toho, že měli koalici se Starosty. Pokud si Piráti odhlasují, že odstupují z vlády – což je jedna z pravděpodobných variant –, je otázka, jestli STAN taky odejde. Zda dodrží tu koalici, kterou s nimi měl. To bude na tom zajímavé.

Nepůsobí postup premiéra poněkud zmatečně jako reakce na výsledek nedávných voleb?
Výsledek krajských voleb nemá na vládu jakýkoliv vliv. To vůbec není možné interpretovat z výsledku voleb. To je prostě Fialova politická strategie. A cílem této strategie je posílit ODS a oslabit politickou konkurenci a zároveň udržet vládu. Takže si odpovězme, jestli tento postup splňuje všechna tři tato kritéria. Já bych řekl, že ano.

Takže i načasování vnímáte jako správné?
Nejde o mě. Způsob provedení a načasování budou voliči ODS vnímat jako správné. Oni prostě nemají Piráty rádi, a jestli se ptáte na to – jak napsal třeba Kalousek –, že si premiér kopl do mrtvoly… Voliči ODS nemají Bartoše rádi živého ani mrtvého. Takže se jedná zase o Kalouskovu strategii, jak oslabit premiéra. Ale když se na to díváte z pozice voličů ODS, tak ti to jenom pochválí.

Pokud si to nechají Piráti líbit, tak dostanou mnichovský syndrom a ta strana se rozpadne.

Postup premiéra tedy nesouvisí ani s výsledkem Pirátů ve volbách...
Ne. Jestli to s něčím souvisí, tak s tím, že Bartoš už není předsedou Pirátů. A s tím se naskýtá otázka, jak může být někdo, kdo není předsedou koaliční strany, místopředsedou vlády, že ano? Tohle místo je většinou vyhrazené pro předsedy koaličních stran. Takže tohle by se stejně začalo řešit kolem devátého listopadu, kdy Piráti mají svůj sněm a budou si volit nového předsedu. Takže premiér tuhle věc, která by se stejně musela řešit, vyřešil už teď.

Jak by podle vás z marketingového hlediska měli Piráti na Bartošovo odvolání správně zareagovat?
Ptáte se na marketingového hledisko, ale ve skutečnosti je to politické hledisko. Ale já vám klidně odpovím. Bartoš je symbolem Pirátů, to není jen nějaký ministr. On tu stranu postavil na zelené louce a celé to táhnul. A jestli si Piráti nechají takhle kopnout do svého zakládajícího předsedy, že ho takhle premiér nechá odejít… Ještě ho nechal udělat tiskovku po setkání, kde Bartoš řekne „Makáme dál“. A vzápětí v jednu hodinu oznámí, že Bartoš jde z vlády… Tak pokud si to nechají Piráti líbit, dostanou mnichovský syndrom a strana se rozpadne. Takže si myslí, že by z vlády měli odejít všichni. Ale některým se chtít určitě nebude, tak uvidíme.

Tagy: