Konec pětikoalice? Piráti mluví o odchodu z vlády. Drtivá většina hlasujících je pro

V popředí Mikuláš Peksa, za ním pak Ivan Bartoš, Marcel Kolaja či Jan Lipavský

Peksa o odvolání ministra Bartoše

Piráti na svém stranickém fóru hlasují o odchodu z vlády. Anketa vznikla necelou hodinu poté, co premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že navrhne odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci. Z průběžného hlasování zatím vyplývá, že drtivá většina členů je pro odchod z kabinetu. Pokud bude zmíněný podnět schválen, mohlo by se jím následně zabývat celostátní fórum strany.

Ještě v úterý dopoledne se zdálo, že si Fiala s Bartošem všechny důležité otázky vyříkali během jejich ranní schůzky. „Makáme dál,“ uvedl dokonce končící předseda Pirátů po ranní schůzce s premiérem. Jenže uběhlo pár hodin a najednou bylo vše jinak.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fialovi došla trpělivost. Navrhuje odvolat Bartoše z vlády kvůli fiasku s digitalizací

Krátce před 13. hodinou odstartovala tisková konference, na níž premiér oznámil, že prezidentovi Petru Pavlovi navrhne Bartošovo odvolání, a to kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. I když Fiala sdělil, že své rozhodnutí nepovažuje za vypovězení koaliční smlouvy, jeho oznámení pochopitelně odpálilo pomyslnou bombu v Pirátské straně.

Neuběhla ani hodina a na pirátském fóru odstartovalo hlasování o odchodu z vlády. V 16:00 tento návrh podpořilo 243 Pirátů, 38 bylo proti a dalších 28 se zdrželo. Pokud bude zmíněný podnět schválen, mohlo by se jím následně zabývat celostátní fórum strany.

Jednoznačně pro opuštění vlády je například někdejší europoslanec Mikuláš Peksa. „Technicky už tam vlastně nejsme, pokud nám vyhazují naše ministry. Absolutně mě to překvapilo. Tohle je úplná změna oproti tomu, co bylo řečeno po té jejich ranní schůzce. Naprostý podraz v přímém přenosu. Nevidím důvod, proč pokračovat ve spolupráci s partnery, kteří neumějí držet slovo,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

A zdaleka není sám. Že je pirátský odchod z kabinetu na místě, již veřejně prohlásili například bývalý europoslanec Marcel Kolaja, zastupitelka Karviné Zuzana Klusová či senátorka Adéla Šípová.

Tagy: