Bartoš: Fiala mě podrazil, konec mi oznámil telefonem. ODS započala cestu k vládnutí s ANO

Vedení Pirátů po krajských volbách

Piráti se vyjádřili k rozhodnutí Petra Fialy

Pokud bych měl popsat jednání pana premiéra jedním slovem, tak to byl podraz, který postrádá prvky lidské slušnosti. Na odpolední tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl Ivan Bartoš (Piráti) s tím, že koalice Spolu prý započala cestu k vládě s Andrejem Babišem. Koaliční krizi vyvolal premiér Petr Fiala (ODS), když kousek po poledni oznámil, že navrhne odvolání Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci.

„ODS dnešním dnem započala cestu k vládnutí s Andrejem Babišem. Pokud bych měl popsat jednání pana premiéra jedním slovem, tak to byl podraz, který postrádá prvky lidské slušnosti. Ještě ráno jsme spolu hovořili nejen o digitalizaci, ale i o dalších prioritách vlády. O její rekonstrukci nepadlo ani jedno jediné slovo,“ řekl Bartoš během brífinku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konec pětikoalice? Piráti mluví o odchodu z vlády. Drtivá většina hlasujících je pro

Dosluhující předseda Pirátů uvedl, že mu Fiala konec ve vládě oznámil telefonicky, a to krátce před tiskovou konferencí. „Tohle jednání mě dost překvapilo. ODS nás vykopla z vlády. Piráti vždy s koaličními partnery jednali férově,“ dodal ministr.

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) se k věci vyjádřila následovně: „Byl to hnusnej podraz. ODS směřuje ke koalici s ANO. ODS reálně odvolala Piráty z vlády. My na žádné šaškárny nepřistoupíme.“ Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka tlačila Fialu k rozhodnutí část občanských demokratů, a to i slovy o jeho konci.

„Jde o cestu k uspořádání vlády v budoucnosti. Neexistuje, že nám ODS vykopne předsedu a my bychom přišli s prosíkem. Absolutně ne,“ sdělil. „Kmotři zůstanou kmotry, i když je přetřete na fialovo,“ dodala místopředsedkyně strany Klára Kocmanová. Členové Pirátů také několikrát zmínili označení ODSÁNO, které má symbolizovat údajnou budoucí koalici ODS a ANO.

Premiér na tiskovou konferenci Pirátů reagoval následovně: „Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měl zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila. Rozhodl jsem se sám, poslední kapkou pro mě bylo setkáni s Ivanem Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení. Mrzí mě, že takovéto dezinformace na tiskové konferenci Pirátské strany zazněly.“

Ještě v úterý dopoledne se zdálo, že si Fiala s Bartošem všechny důležité otázky vyříkali během jejich ranní schůzky. „Makáme dál,“ uvedl dokonce končící předseda Pirátů po ranní schůzce s premiérem. Jenže uběhlo pár hodin a najednou bylo vše jinak.

Krátce před 13. hodinou odstartovala tisková konference, na níž premiér oznámil, že prezidentovi Petru Pavlovi navrhne Bartošovo odvolání, a to kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. I když Fiala sdělil, že své rozhodnutí nepovažuje za vypovězení koaliční smlouvy, jeho oznámení pochopitelně odpálilo pomyslnou bombu v Pirátské straně.

Neuběhla ani hodina a na pirátském fóru odstartovalo hlasování o odchodu z vlády. V 16:00 tento návrh podpořilo 243 Pirátů, 38 bylo proti a dalších 28 se zdrželo. Pokud bude zmíněný podnět schválen, mohlo by se jím následně zabývat celostátní fórum strany.

Tagy: