Piráti jsou vyřízení, řekl Paroubek. Situaci strany přirovnal ke ztrátě panenství mladé dívky

Expremiér a lídr ČSSD do Evropského parlamentu Jiří Paroubek

K VĚCI (271)

Piráti jsou podle bývalého premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) vyřízení. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS řekl, že je strana ve stadiu, kdy již není možné obnovit její dřívější popularitu. Koaliční strana na odchodu z vlády podle něj ztratila politickou důvěryhodnost, což přirovnal ke ztrátě panenství „mladé dámy“.

Podle Paroubka jsou Piráti „vyřízení“. „Dostali se do stadia, kdy už svůj dřívější význam neobnoví. Premiér Petr Fiala (ODS) získal několik politických bodů tím, že projevil jistou rozhodnost. Lidé vždy rádi vidí, když se potrestá slabý kus,“ řekl v pořadu K věci.

ČTĚTE TAKÉ: Nenechali jsme v tom Bartoše vykoupat, hájí kabinet Výborný. Okamura chce konec celé vlády

Odcházející strana podle něj nemá politickou osobnost, která by ji mohla spasit. „Když ztratíte politickou důvěryhodnost, což se projevuje i na SOCDEM, nemůžete ji získat zpátky. Je to stejné jako v případě mladé dámy, která přijde o panenství,“ řekl Paroubek.

Odvolání Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj bylo podle něj nezbytné. „Fiala však projevil bezpříkladnou zbabělost, jestliže mu to nedokázal říct do očí. V těchto věcech je nutné mluvit na rovinu,“ podotkl expremiér.

Paroubek rovněž poznamenal, že vládní koalice prohrála krajské volby. „V případě senátních voleb má ANO již dva senátory, do druhého kola se dostalo dalších 20 kandidátů hnutí. Mohou získat nejméně 12 mandátů,“ je přesvědčen o výsledcích. „To by výrazně změnilo politickou mapu horní komory Parlamentu. Poměry se tam velmi výrazně změní,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na nového šéfa Pirátů se stojí fronta. Nominaci na post u kormidla už získala pětice členů

Tagy:
politika Petr Fiala ČSSD Ivan Bartoš Česká pirátská strana krajské volby K věci senátní volby Jiří Paroubek vláda Senát Parlamentu ČR SOCDEM