Nenechali jsme v tom Bartoše vykoupat, hájí kabinet Výborný. Okamura chce konec celé vlády

Ministr zemědělství Marek Výborný (vlevo) a předseda SPD Tomio Okamura (vpravo) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Epizoda 270

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) měl před odvoláním podporu svých kolegů ve vládě, podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) mu všichni nabízeli pomoc. „Trpělivě jsme mu jako vláda dali prostor, aby úkol s digitalizací stavebního řízení splnil. Dali jsme mu dva termíny. Nenechali jsme ho v tom vykoupat,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Výborný. Předseda SPD Tomio Okamura zdůraznil, že na vině je celá vláda, proto by měl skončit kabinet komplet. „Nabídli jsme, aby současně běžely oba systémy stavebního řízení. Odmítli jste a škody narůstají,“ obvinil vládu.

„Premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že Bartoš bude z postu ministra odvolán. A to z jasných důvodů. Podle mě se jedná o logické a správné rozhodnutí. Ministerstvo pro místní rozvoj mělo připravit fungující digitální stavební řízení. Velmi trpělivě jsme dali Bartošovi opakovaně prostor pro to, aby skutečně mohl ten úkol doručit a bohužel nedoručil,“ připomněl Výborný v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Co Bartošovi na schůzi s Fialou „zlomilo vaz“? Zdroj mluví o sedmi bodech místo nápravy

Domnívá se, že se vláda v současné chvíli nemůže v souvislosti s digitalizací následujícího půl roku tvářit, že se nic neděje. „Je to problém pro stavebníky, úředníky, projektanty, architekty či žadatele o dotace. Jasně jsme řekli, že počkáme do konce prázdnin a poté jsme termín i prodloužili. Ivana Bartoše si velmi vážím, jsme přátelé, ale nenechali jsme ho v tom vykoupat,“ zdůraznil ministr.

Při nulové sebereflexi premiér konal

Již od jara měl Bartoš od vlády slyšet, že hrozí problém. „Říkali jsme, pojďme udělat pilotní projekt, pojďme to odložit. Byli jsme připraveni se na tom podílet, ale bohužel, Bartoš se do poslední chvíle tvářil, že si vlastně není vědom toho, co vše to může způsobit. V okamžiku, kdy u něj byla nulová sebereflexe, tak premiér konal,“ doplnil Výborný.

Okamura na druhé straně zdůraznil, že opozice upozorňovala od začátku léta, že je digitální systém stavebního řízení nefunkční. „Jako SPD jsme na mikrofon vyzývali, aby ho dali na půl roku do zkušebního provozu a současně by běžely jak starý, tak nový systém. Vy všichni, pětikoalice, jste to zamítli. Odpovědnost není jen na Ivanu Bartošovi,“ prohlásil s tím, že dnes škody jen narůstají.

„Způsobili jste materiální škody, které jsou dnes již v řádech stovek miliard. Tohle je na demisi celé vlády. Škody, které jsme způsobili občanům, propad stavebnictví, pokles ekonomiky... to je monstrózní problém,“ doplnil Okamura.

Zbabělost u Pirátů či SPD?

Dle prohlášení Bartoše by z vlády neměl odejít jen on jako ministr pro místní rozvoj, ale i další dva pirátští ministři: Michal Šalomoun a Jan Lipavský. Právě o působení druhého jmenovaného ve funkci se ale aktuálně debatuje. Lipavský se totiž nechal slyšet, že by rezignaci podal, zároveň by ale opustil i Piráty. Mohl by tak teoreticky zůstat v kabinetu jako nestraník, pokud by prezident Petr Pavel jeho demisi nepřijal. Šéf diplomacie a hlava státu jsou aktuálně společně v USA.

„Považuji za slušné a seriózní počkat na návrat Jana Lipavského z pracovní zahraniční cesty. Myslím, že tady dva dny řešíme něco bez něj a za něj, a to nepovažuji za seriózní,“ vzkázal Výborný.

Podle Okamury však Lipavský není člověkem na svém místě. „Co se týče odbornosti a přístupu k zahraniční politice, tak snad nebylo méně viditelného a více amatérského, řekl bych, politického aktivisty. Zkazil, co mohl. Zaujal mě na něm jeho pokřivený charakter – díky Pirátům získal post ministra a teď, když má jeho mateřská strana problémy, tak ji hází zbaběle přes palubu,“ prohlásil předseda SPD s odkazem na Lipavského možné vystoupení ze strany.

„Až bude zpátky v České republice, pak si to tady s ním, pane předsedo, klidně můžete vyříkat. Jinak to považuji za zbabělost z vaší strany,“ reagoval na Okamuru Výborný.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nový šéf Pirátů? Měli dvě velká jména, říká Kolář. Zbytek označil za čaroděje druhé kategorie

Tagy: