Fialovi došla trpělivost. Navrhuje odvolat Bartoše z vlády kvůli fiasku s digitalizací

Předseda ODS Petr Fiala a šéf Pirátů Ivan Bartoš

Kubáček k Fialově návrhu odvolat Bartoše

Premiér Petr Fiala (ODS) navrhne odvolání šéfa Pirátů Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj a místopředsedy vlády pro digitalizaci. Ohlásil to na úterní tiskové konferenci. Podle Fialy Bartoš není schopen dotáhnout digitalizaci stavebního řízení. Odvolání šéf ODS navrhne prezidentovi Petru Pavlovi ke 30. září.

„Po projednání analýzy digitálního řízení a po ranním rozhovoru jsem nabyl rozhodnutí, že není schopen digitalizaci manažersky dotáhnout do úspěšného konce. Ačkoli jsem mu opakovaně dával čas na vyřešení situace. Nejprve do konce srpna a pak do konce září, tak musím konstatovat, že konec je neustále v nedohlednu,“ řekl Fiala o Bartošovi během brífinku.

„Lidsky a osobně si Ivana Bartoše velice vážím, mohl jsem se na něj vždy spolehnout. Spolupráce s ním, jako s předsedou Pirátů, byla vždy dobrá a toto rozhodnutí jsem nedělal s lehkým srdcem,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Funkci předsedy vezme jen sebevrah. Žádného Toma Cruise nemáme, říká zakladatel Pirátů Kadeřávek

Od středy bude mít digitalizaci na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS). Fiala také uvedl, že své rozhodnutí nepovažuje za vypovězení koaliční smlouvy: „Vážím si práce dalších dvou ministrů za Piráty. Jan Lipavský je výborným ministrem zahraničí a Jan Šalamoun odvádí výbornou práci jako ministr pro legislativu.“

Premiér Piráty požádal, aby předložili svého kandidáta na nového ministra pro místní rozvoj. O svém rozhodnutí, ke kterému definitivně dospěl po úterní schůzce s Bartošem, informoval předem koaliční partnery i prezidenta Petra Pavla.

Ještě dopoledne se přitom zdálo, že se Fiala s Bartošem na všem dohodli. „Makáme dál,“ uvedl dokonce končící předseda Pirátů po ranní schůzce s premiérem.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) novinářům řekl, že se o Fialově rozhodnutí odvolat Bartoše dozvěděl krátce před samotnou tiskovou konferencí. „Je zodpovědností premiéra, aby po překvapivém kroku zajistil stabilitu koalice,“ sdělil Rakušan.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) Fialu ve svém prohlášení podpořila: „Jsem si vědoma složitosti celého procesu digitalizace a uznávám snahu, nicméně vzhledem k přetrvávajícím problémům a nenaplněným závazkům vlády v oblasti digitální transformace je odvolání Ivana Bartoše panem premiérem logický krok.“

ČTĚTE TAKÉ: Zbavme se pirátských „komoušů“, řekl Lipavský. Žádné neznám, reagovala senátorka

Tagy:
politika digitalizace Vít Rakušan ODS Petr Fiala Piráti Ivan Bartoš Česká pirátská strana vláda Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky