Piráti můžou přijít o vše, jsou nejméně stabilní. Čekejme četné bitvy, míní politolog

Ivan Bartoš

360° 10.1.2022 21:15

Piráti jsou nejméně stabilní stranou, jsou rozkročeni od pravice až k levici, prohlásil v pořadu 360° politolog Lukáš Jelínek. Kvůli rozpolcenosti od jejich zástupců nelze čekat, že všichni budou předsedovi Ivanu Bartošovi krýt záda. Výzvou pro ně budou i komunální volby, dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Fakt, že předseda Pirátů Ivan Bartoš obhájil svůj post na celostátním fóru, politologa Jelínka nepřekvapil. „Bartoš je totiž reprezentant dominujícího liberálního proudu. Neměl sice nejvíc nominací, ale to bylo dáno tím, že si o ně aktivně neříkal, a to i proto, že měl velké šance,“ vysvětlil.

Odlišně ale situaci vnímá u volby místopředsedů. „Bylo to záhadné. Od zástupců krajské i komunální roviny nemusíme vždy čekat, že budou Bartošovi krýt záda, a proto dál platí, že Piráti zůstávají nejméně stabilní stranou, o které můžeme mít pochyby,“ připomněl Jelínek v pořadu 360°.

Strana od pravice až k levici

Rozvášnit pirátské vody by podle něj mohla znovu i Jana Michailidu. A to i přesto, že Bartošova protikandidátka, někdejší místopředsedkyně strany, v prvním kole celostátního fóra pirátské strany obdržela 285 hlasů, tedy nejméně ze všech čtyř předsednických kandidátů.

„Reprezentovala pirátskou autenticitu z doby, kdy před 12 lety vznikali. Pokusila se ji vrátit i vyostřením debaty, udělala to schválně, aby přitáhla pozornost,“ podotkl politolog. Narážel na její prohlášení, že její přesvědčení „je komunistické ve smyslu původním, demokratickém“. „To jen dokládá, že Piráti jsou dost rozkročenou stranou od pravice až k levici,“ doplnil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Se stranou se podle něj může stát cokoli. „Už jen proto, že mají ve zvyku vše nepřetržitě diskutovat na on-line fóru. Nevíme také, co s Piráty udělají komunální volby. Sice už zapustili kořínky, mají nejen Hřiba, ale i další zástupce v Ostravě nebo Brně, ale o to všechno můžou přijít,“ předpověděl.

Důvodem může být, že volič bude Piráty vnímat jako stranu na pozvolném ústupu, která navíc není čitelná. „Zůstanou dynamickou politickou silou, o jejímž postoji k Fialově vládě a jednotlivým krokům se mohou vést mnohé četné spory a bitvy,“ dodal.

Tagy: