Pirátka Gregorová: Musíme skončit s defenzivou a stát se ostře sledovanou vládní stranou

Markéta Gregorová

Piráti musí skončit s defenzivou a místo toho se stát ostře sledovanou vládní stranou s pevnou pozicí. Ve vysílání CNN Prima NEWS to po znovuzvolení Ivana Bartoše do čela uvedla europoslankyně uskupení Markéta Gregorová. Staronový předseda to však podle ní i politologa Josefa Mlejnka nebude mít jednoduché. Čeká na něj řada úkolů nejen ve vládě a směrem k volbám, ale hlavně uvnitř samotné strany.

„Souhlasím, že je nutné, abychom se konečně vypořádali s výsledkem voleb, opustili defenzivu a stáli si za svými hodnotami,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS Gregorová. Pirátská europoslankyně dále zhodnotila, že její strana je ve vládě ve velmi nelehké pozici. Piráti totiž ve sněmovních volbách získali pouze čtyři mandáty a nová koaliční vláda premiéra Petra Fialy (ODS) by se bez nich obešla, neboť se opírá o celkem 108 hlasů.

„Nové předsednictvo se musí snažit, abychom se stali ostře sledovanou vládní stranou s pevnou pozicí,“ doplnila europoslankyně.

Ta je podle svých slov ráda, že se zvolením Ivana Bartoše skončila „nejistota“. „Členstvo jasně potvrdilo, koho chce ve svém vedení. To vakuum nebylo dobré,“ dodala Gregorová.

Bartoš podle ní dobře pojmenoval cíle Pirátů pro nadcházející období. Jde o dobré fungování ve vládě, kvalitní přípravu na letošní komunální volby, ale také zlepšení poměru uvnitř strany, která se po říjnových sněmovních volbách zdála být rozloženou.

Mlejnek: Bartoš neměl vyzyvatele se statusem lídra

Politolog Josef Mlejnek připomněl, že Piráti dosáhli ve volbách mixu vítězství a porážky zároveň. „Vítězství v tom smyslu, že se jim podařilo spoluformovat vládu a porazit (expremiéra) Andreje Babiše. Ale díky kroužkování voličů strana utržila debakl,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Mlejnek. Předvolební koalice Pirátů a STAN sice získala celkem 37 mandátů, díky kroužkování ale hned 33 poslaneckých míst připadlo Starostům.

Výsledek voleb Bartoše podle politologa porazil, ale i tak dosáhl na znovuzvolení předsedou strany. „Zdá se, že si udržel pozici díky tomu, že neměl vyzyvatele, který by měl status lídra,“ doplnil Mlejnek. Jednotliví protikandidáti Bartoše sice představovali jistou kritiku, ale podle členů strany se zjevně nemohli staronovému šéfovi Pirátů vyrovnat.

Jak Gregorová, tak Mlejnek se shodli na tom, že nyní bude ještě zásadnější sledovat, kdo z Pirátů uspěje ve volbách o posty místopředsedů. „Bude to více odrážet nálady Pirátů,“ vysvětlil politolog.

Ivan Bartoš ve volbě předsedy strany uspěl až ve druhém kole. Do něj postoupil společně se senátorem Lukášem Wagenknechtem. V prvním kole o zvolení usilovali i ostravský Pirát David Witosz a bývalá místopředsedkyně strany Jana Michailidu, která v uplynulých dnech zaujala zejména výrokem, že je zastánkyní „demokratického komunismu“.

Tagy: