Pláč, úzkost i panika. Na psychiku Čechů dopadá válka na Ukrajině

Jak na starosti a deprese? Základní pravidla na cestě k úspěchu

Dopady války na psychiku

Nespavost, pocity úzkosti, pláč i myšlenky na emigraci. Také na psychiku Čechů těžce dopadá válka na Ukrajině, a to od těch nejmladších až po seniory. Někteří lidé už vyhledali psychologickou pomoc.

Paní Jana se před pár dny vrátila z dovolené. I přesto, že informace o válce na Ukrajině měla, v Česku na ni celá situace dolehla. „Když ruský premiér Dmitrij Medvěděv řekl, že nepotřebuje vycházet se Západem, byl to pro mě velký šok. Měla jsem strach, cítila úzkost a nechyběla ani panika. Na takových 6 hodin rozhodně,“ přiznala.

Bezmoc a pláč střídaly myšlenky na způsob, jak dostat celou rodinu do bezpečí. „Přemýšleli jsme nad tím, že se budeme snažit utéct z této země. Zvažovali jsme Asii nebo Jižní Ameriku,“ doplnila. Rodina se semkla a nakonec se rozhodla zůstat v Česku. Záložní plán na opuštění země si ale zachovali. „Ta úzkost tu je dodneška. Mám starost, protože nikdo z nás doopravdy neví, kdo pan Putin je,“ řekla.

Strach z jaderné války i ruské invaze zažívá v poslední době mnoho lidí. Mezi nimi i třiadvacetiletá Natálie. Redakci CNN Prima NEWS se anonymně svěřila s tím, že situaci nezvládá. „Jsem zoufalá – nejím, nespím, třesu se a brečím. Doktor mi dal prášky na uklidnění, protože jsem fakt už vyřízená. Ještě nechci umřít,“ svěřila se se svými pocity.

Lidé mají strach o své blízké

Fakt, že Češi mají strach, potvrzuje mimo jiné podle psychiatra Cyrila Höschla i obrovská vlna solidarity. „Vědomí, že v tom nejsme sami, že je nás víc, že je nás mnoho, že si pomáháme a že se na sebe můžeme spolehnout, to je obrovské antidotum (protijed) toho strachu, který přichází,“ uvedl.

„Člověku je to líto, probrečím každý zprávy,“ uvedli lidé v anketě CNN Prima NEWS. „Hrozně mě to trápí a jsem s nimi, aby tam vydrželi, protože jsou to chudáci,“ doplnili.

„Klienti a klientky seniorského věku se na nás obrací s obavami o své bezpečí. O bezpečí naší země, zmiňují velký strach i o své blízké. Také zmiňují rok 1968, kdy se jim vrací vzpomínky na tu situaci,“ popsala vedoucí linky důvěry Senior telefon Aneta Mundok Nitschová.

Odborníci radí, aby si lidé psychickou pohodu udržovali dostatkem pohybu a komunikací s okolím. A uklidňuje i premiér Petr Fiala. Zdůrazňuje, že Česko je členem Evropské unie a hlavně NATO a žádné nebezpečí zemi nehrozí.

Tagy: