Kvůli Ukrajině bude pravděpodobně nezbytné vyhlásit nouzový stav, připustil Rakušan

Vít Rakušan

Válka na Ukrajině: Jak vypadá průběh bojů? 2.3.2022

Kvůli efektivnější pomoci lidem utíkajícím z Ukrajiny po ruské vojenské invazi bude pravděpodobně nezbytné v nejbližší době vyhlásit v České republice nouzový stav, uvedl na Twitteru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Především krajům podle něj umožní lépe zapojit všechny lidské i materiální zdroje. O tom, kdy bude nouzový stav nezbytné vyhlásit, rozhodne vláda, doplnil Rakušan.

Nouzový stav v posledních dvou letech opakovaně platil kvůli epidemii covidu. Celkově trval 284 dní a naposledy skončil v noci na loňského 26. prosince. Tentokrát by podle Rakušana nouzový stav nijak nezasáhl do života lidí. „Nebylo by nutné jakkoliv omezovat pohyb osob, vzdělávání, zdravotnictví, obchod či služby. Vládě a krajům by ale pomohl účinněji a rychleji pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny,“ uvedl.

Nouzový stav vyhlašuje podle ústavního zákona o bezpečnosti ČR vláda při živelních pohromách, haváriích, nehodách nebo při jiném nebezpečí, které značně ohrožuje životy, zdraví, majetek, vnitřní pořádek nebo bezpečnost. Vyhlásit ho může nejvýše na 30 dní. Nouzový stav může zrušit Sněmovna, která také musí dát předchozí souhlas s každým případným prodloužením.

Rakušan již v úterý zmiňoval, že nouzový stav vyžadují nejvyšší dva ze čtyř stupňů systému ministerstva vnitra pro přijímání uprchlíků. Kabinet spustil minulý týden druhý stupeň, který počítá se zajištěním 5 000 lidí. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu informoval, že v posledních dnech dorazilo do Česka kvůli konfliktu na Ukrajině zhruba 20 000 lidí a počet bude růst.

Nouzový stav je nutné rehabilitovat

Podle Rakušana bude nouzový stav pravděpodobně nutný kvůli tomu, aby stát mohl využít všechny připravené mechanismy naplno. „Krajům umožní efektivně zapojit všechny lidské i materiální zdroje, které mají, zrychlit proces registrace uprchlíků a zkrátit tak čas, který tito lidé tráví v krajských asistenčních centrech,“ napsal ministr.

Strany nynějšího kabinetu v minulém volebním období při opakovaných žádostech vlády ANO a ČSSD o prodloužení nouzového stavu tento požadavek kritizovaly. Mezi první kroky vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN patřilo rozhodnutí nežádat o další prodloužení nouzového stavu. Rakušan v úterý řekl, že slovní spojení nouzový stav je nutné „rehabilitovat“. „Věřím, že ačkoliv vyvolávalo v uplynulých týdnech a měsících řadu emocí, veřejnost by toto rozhodnutí pochopila a přijala,“ doplnil ve středu.

Tagy: