Ukrajině se na jihu země rozpadla fronta, tvrdí expert. Co to pro Ukrajince znamená?

Ukrajinský tank v Donbasu (25. únor 2022)

Ukrajincům se na jihu jejich země v zásadě rozpadla fronta. Definitivní ovládnutí Chersonu pomůže Rusku ulehčit logistiku. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl Jan Kofroň z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Podle editora zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáše Zrna by byla velkou ranou také ztráta Oděsy.

Rusové obsadili jihoukrajinský Cherson, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Podle chersonské správy je město sice plně obklíčeno ruskými jednotkami, ale stále pod kontrolou ukrajinských sil. O Cherson se bojovalo poslední dva dny. Podle starosty města se ruští vojáci v noci na středu zmocnili nádraží a přístavu. Pokud by Cherson padl, šlo by o největší dobyté město od začátku invaze.

„Nejenže Cherson leží u Černého moře, ale zároveň přes něj vede několik mostů přes poměrně širokou řeku. Jeho definitivní ovládnutí, byť tomu ještě pár hodin může chybět, ulehčí ruské logistice, pokud by Rusové chtěli postupovat například na Oděsu,“ vysvětlil Kofroň.

Problémy na jihu Ukrajiny

„Obecně jižní úsek bojů je v zásadě pro Ukrajinu nejkritičtější. Zatímco v okolí Charkova se Ukrajinci brání velmi dobře, což do určité míry platí i u Kyjeva, na jihu se jim v zásadě rozpadla fronta. Rusové byli schopni postupovat velmi rychle. Na jihu, zejména směrem k Donbasu, by Rusové mohli být během několika dní schopni alespoň zčásti obklíčit ukrajinské síly,“ pokračoval Kofroň.

Během rozhovoru padla otázka, zda je cílem ruského prezidenta Vladimira Putina zbavit Ukrajinu přístupu k Černého moři. „Nevíme, co je konečným cílem Vladimira Putina. Podle operací to vypadá, že ano. Ukrajinu se už podařilo odříznout od Azovského moře. Pokud nyní budou od Chersonu postupovat směrem k Oděse a dále k moldavským hranicím, mohlo by se jim podařit odříznout Ukrajinu od přístupu k moři,“ sdělil Zrno.

„Ztráta Oděsy by byla velkou psychologickou ranou. Je to jedno z největších měst a přístav. Rozhodně by to ale neznamenalo nic, co by podlomilo schopnosti a ochotu Ukrajinců bojovat dále,“ zdůraznil Zrno. „Pokud by se Rusům v dalších čtyřech, pěti dnech podařilo postupovat a odříznout síly, které primárně bojovaly proti separatistům, vojenská síla Ukrajiny by byla výrazně zasažena,“ doplnil Kofroň.

Tagy: