Nechte své děti testovat, prosí ministr rodiče školáků. Jinak budou sedět izolovaně

Děti ve škole

Vyjádření politiků k návratu dětí do školy

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) apeluje na rodiče, aby se jejich děti účastnily plánovaného povinného plošného testování při nástupu do škol. Jedině tak podle něj zabrání tomu, aby jejich děti nemusely sedět v jídelně samy a obecně byly vyloučené z kolektivu. Právě plošné testování a podmínky pro ty, které ho odmítnou, budí ze strany rodičů velké vášně.

„Apeloval bych na rodiče, vzpomeňme na jarní testování, které probíhalo dlouho a nikomu z dětí neublížilo. Apeloval bych, jestli by to nedokázali strpět právě proto, aby jejich dítě mohlo sedět s ostatními,“ prohlásil v úterý na tiskové konferenci ministr Robert Plaga na dotaz CNN Prima NEWS, jak zabránit tomu, aby docházelo k vyčleňování děti v kolektivu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ho doplnil, že plošné testování, které proběhne ve třech dnech, je právě jedinou možnot cestou k co nejbezpečnějšímu návratu dětí do lavic.

„Neděláme to proto, že nás to baví nebo že je to z plezíru, ale z toho důvodu, aby výuka mohla fungovat a návrat byl bezpečný a nemusely se zavírat školy,“ doplnil Vojtěch.

Plošné testování je naplánováno na 1. 6 a 9. září. Pokud se ho dítě nezúčastní, bude muset nosit roušku po celou dobu ve škole, nebude moct zpívat nebo sportovat ve vnitřních prostorách. Dále bude muset mít oddělené místo v jídelně a měly by pro něj být vyhrazeny i speciální toalety.

Tagy: