Plaga jednal se Zemanem o otevření škol. Kdy se žáci vrátí do lavic?

Ministr školství Robert Plaga

Tisková konference po jednání v Lánech (zdroj: CNN Prima NEWS)

Prezidentův expertní tým jednal o tématu školství. Za Milošem Zemanem dorazil na lánský zámek i ministr Robert Plaga. Řešit měli především návrat dětí do škol. Plaga už v průběhu týdne představil plán, podle kterého by se žáci prvního stupně základních škol mohli vrátit 12. dubna.

Kvůli epidemii covidu jsou nyní otevřené jen školy pro děti zdravotníků a dalších vybraných profesí, ostatní se učí na dálku. Postup pro první fázi znovuotevírání škol představil Plaga tento týden poslancům. Jeho prioritami je obnovení prezenční výuky pro nejmladší žáky a praktické výuky ve středních školách a v závěrečných ročnících vysokých škol. Třídy prvního stupně základních škol by se přitom měly střídat po týdnu ve škole a doma.

Konkrétní termín či epidemická kritéria pro návrat do škol zatím nejsou jasná. Má je určit ministerstvo zdravotnictví.

Plaga už nepočítá s tím, že by se do škol naplno vrátili deváťáci ani maturanti, kteří začnou v květnu skládat přijímací a maturitní zkoušky. Závěrečné ročníky by proto podle ministra měly mít možnost dobrovolných skupinových konzultací.

Ohledně úpravy letošních maturit kvůli epidemii se Plaga již dříve neshodl s premiérem Andrejem Babišem (ANO), který chtěl prosadit plošné udělení úřední maturity s možností absolvování zkoušek pro zájemce. Ministr rozhodl, že se zruší slohy z češtiny a cizího jazyka a ústní zkoušky z nich budou dobrovolné. Ti, kteří pracují kvůli covidu v nemocnicích či domovech seniorů, nebudou muset dělat ani státní didaktické testy. Všechny bude čekat školní maturita ze dvou či tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru.

Tagy: