Je polní nemocnice za miliony zmařená investice? Bylo správné ji postavit, tvrdí Plaga

PARTIE Terezie Tománkové 31.1.2021

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) připouští, že výstavba polní nemocnice v pražských Letňanech může vypadat jako zmařená investice. Prohlásil to v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Na druhou stranu ji však hájí s tím, že byla připravena pro případ nejvyšší nouze, který naštěstí nenastal. Nemocnice vůbec nebyla využita, přestože její výstavba a fungování na pár měsíců přišly stát na desítky milionů korun. Plagův oponent, šéf hnutí STAN Vít Rakušan, připomněl, co opozice říkala již dříve: že na polní nemocnici stejně není dostatek personálu.

Šéf resortu školství hájí rozhodnutí vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) vystavět v Letňanech polní nemocnici pro případ, že by došlo na přeplnění nemocnic. A to přesto, že nakonec vůbec nebyla využita a její fungování do konce února, kdy má být sbalena, vyjde stát zhruba na 65 milionů korun. „Bylo to správné rozhodnutí. V té chvíli tu byla situace, kdy jsme všichni doufali, že zaberou opatření a že polní nemocnice nebudou využity,“ prohlásil v pořadu Partie Terezie Tománkové Plaga.

Zároveň však připouští, že akce působí jako vyhazování peněz. „Ano, takto to vypadá jako zmařená investice. Druhá věc je, že to byl nouzový systém. Zaplať pánbůh, že nebude potřeba,“ dodal ministr školství.

Vinu nese premiér Babiš

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan oponoval, že opozice už v době, kdy probíhala výstavba polní nemocnice, upozorňovala na to, že ji možná nebude mít kdo obsluhovat, protože není dostatek zdravotníků. Největší vinu podle něj za špatnou logistiku nese Babiš. „Jako opozice jsme upozorňovali, že je potřeba zvládnout vše logisticky. Pokud si to na sebe vezme pan premiér a za měsíc se k tomu nehlásí, tak logistika opravdu nefunguje,“ kritizoval Rakušan.

Ten zároveň dodal, že když už byla polní nemocnice postavena, tak by se možná mohla využít kvůli blížící se britské mutaci koronaviru. Ta by podle vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a dalších představitelů zdravotnictví měla časem převážit nad současnou formou viru, přičemž je více nakažlivější a dokonce smrtelnější. „Zdravotníci se bojí britské mutace. Neměli bychom tedy tu polní nemocnici rušit,“ myslí si šéf hnutí STAN.

Tagy: