Plameny zachvátily halu v Zápech. Škody budou vysoké, vše se ale obešlo bez zranění

Požár haly v Zápech u Prahy

Hasiči strhávají halu, která začala hořet v pátek večer v Zápech u Prahy. Byly v ní uskladněny autodíly, oleje a plynové lahve. Škoda dosáhne podle majitele společnosti AD Partner asi 100 milionů korun, na místě vyšetřují hasiči s pomocí dronů a výškové techniky, řekla mluvčí středočeských hasičů Dagmar Zemanová. Na stanovení výše škody je podle ní zatím brzy. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

„Stále trvá stupeň dva poplachu, hasiči dohašují lokální ohniska, která se objevují při strhávání a postupné demolici budovy, budou to dělat minimálně celé dopoledne,“ dodala Zemanová. Statik podle ní v sobotu ráno doporučil stržení budovy.

„Pořád je tady tak 70 hasičů, momentálně shání nějakou vyšší techniku, aby se to povedlo strhnout, je to 16 metrů vysoké,“ doplnil starosta Záp Vladimír Vlček.

Požár byl podle mluvčí Zemanové hlášen před 20:00, na místě zasahovalo 30 vozidel a 17 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, vypomáhali i kolegové z Prahy. Požár způsobil velkou škodu. „Chemická jednotka z laboratoře v Kamenici, která monitoruje případný únik škodlivých látek do ovzduší, nenaměřila zvýšené hodnoty,“ řekla Zemanová.

Zvláštní stupeň poplachu hasiči vyhlašují při mimořádných událostech, například pokud je nasazen vyšší počet zasahujících jednotek.

Hala je na okraji obce, ale v blízkosti jsou dva obytné domy, řekl Vlček. „Hasiči se snaží, aby se to nepřeneslo, lidé jsou evakuováni,“ dodal. Podle Zemanové bylo evakuováno pět lidí a domácí zvířata.

Tagy: