Zdechovský: Rakouskem se inspirují i další země. Jiná cesta k méně zemřelým na covid není

Interview 23.11.2021

Žádné dlouhé debaty, je třeba sebrat politickou odvahu a rozhodnout. Povinné očkování je varianta, ke které budeme muset přistoupit, myslí si europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Ačkoliv by byl pro pozitivní motivaci, je podle něj na čase přístup přehodnotit a zvážit i případný lockdown. Ten ale budoucí vládní koalice, jejímž členem jsou i lidovci, zatím odmítá.

„Rakouská cesta bude inspirací pro další státy a další státy se přestanou bát nastolit téma povinného očkování. Dlouhé diskuse jsou ke škodě, musíme vzít politickou odvahu a přistoupit k tomuto kroku. Je to jediná možnost, aby v tuzemsku přestali umírat lidé. Situace v nemocnicích není dobrá,“ uvedl v pořadu Interview europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Připomněl zvyšující se počty nakažených za posledních 14 dní. „Mám v Rakousku rodinu, a když vidíte, jak tam fungují různé organizace jako Červený kříž nebo dobrovolní hasiči, jsou dobře zorganizovaní. Ta debata o povinném očkování tam nezačala ze dne na den, ale už na jaře tohoto roku. Současný premiér k tomu přistoupil odvážně a razantně,“ popsal tamní situaci. Rakousko totiž přichází o obrovské příjmy z turismu, a proto se chce z krize rychle dostat.

Zdechovský zároveň nepodporuje povinné očkování jen pro určité skupiny. „Byl jsem pro motivaci lidí. Nastal ale čas na vážnou diskusi o tom, jestli jsme schopni situaci zvládnout se dvěma dávkami očkování nebo bez, a čas pokročil,“ reagoval dále. Kdo se bál naočkovat, měl podle něj dostatek času na to si vše potřebné zjistit a zajistit.

„Sám jsem byl v 80. letech očkován řadou vakcín, které byly vyráběny v Rusku a nikdo nevěděl o jejich účincích. Do školy přišla sestra, naočkovala mě, a to bez souhlasu rodičů. To by teď určitě nebylo možné,“ připomněl dřívější praxi.

V řadě zemí podle něj politici opakují, že nechtějí lockdown, ale vypadá to, že řada vlád bude muset svůj pohled přehodnotit. „Zaznívá to od řady mých kolegů z Evropského parlamentu. Koalice (Spolu a PirSTAN) se tomu chce vyhnout, ale nikdo nepočítal, že čísla budou tak hrozivá. Jak říká pan prezident, jen blbec nemění své názory,“ dodal Zdechovský za využití oblíbeného citátu Miloše Zemana.

Tagy: