Na dovolenou v zahraničí zapomeňte. Pravidla pro cestování se nejspíš brzy zpřísní

Jak to bude s dovolenou?

Cestování je už skoro rok značně omezené, nově by však mohlo být pro Čechy takřka nemožné. Evropská komise (EK) navrhla zpřísnění pravidel. Lidé z extrémně rizikových zemí Evropské unie, kam se v současnosti řadí i Česko, by před odjezdem na dovolenou měli povinně podstoupit test na covid a po příjezdu do cílové země zamířit rovnou do karantény. Členské země mají návrh schválit co nejdříve, vyzvala EK. Výjimku by ale měli mít například pendleři.

„S ohledem na nové varianty viru potřebujeme další koordinaci a společnou evropskou snahu k omezení cest, které nejsou nutné,“ uvedl eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders, který nový návrh EK prezentoval. „Musíme učinit obtížná, ale nutná rozhodnutí,“ dodala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Ke třem základním kategoriím – zelené, oranžové a červené, tak Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) přidalo ještě tmavě červenou. Tou jsou označeny státy, kde počet nově pozitivně testovaných na koronavirus přesáhne za dva týdny 500 na 100 tisíc obyvatel. K těm nejnebezpečnějším oblastem aktuálně patří Česko, Španělsko nebo Portugalsko.

Zatím je cestování z těchto zemí doporučené pouze v nezbytných případech. Pokud ale členské země EU návrh schválí, lidé z těchto států by mohli překročit hranice jedině v případě, že se prokážou negativním testem a v cílové zemi zamíří do karantény. Té by se mohli vyhnout pouze pendleři nebo lidé, kteří cestují ze závažného důvodu. Podle EK by regiony označené tmavě červenou barvou měly své občany od jakéhokoliv cestování „silně odrazovat“.

Hranice nezavírejte úplně

EK zároveň požaduje, aby unijní státy své hranice nezavíraly úplně, jako to řada z nich včetně Česka udělala při první vlně pandemie. Tehdy to vyvolalo mnohakilometrové fronty, v nichž uvízli jak lidé vracející se domů ze zahraničí, tak například řidiči kamionů. Podle komise by nyní měli mít nadále možnost překročit hranice jak lidé cestující kvůli práci, tak dopravci. „Lidé musí mít více než kdy dřív přístup k základnímu zboží, jako jsou potraviny a léky,“ upozornila Ursula von der Leyenová.

Přísnější pravidla by měla platit také pro lidi, kteří do Evropské unie chtějí přijet ze třetích zemí – všichni by měli podstoupit test i karanténu.

Důvodem navrhovaných přísnějších pravidel jsou nové mutace koronaviru, které jsou podle expertů výrazně nakažlivější i smrtelnější. Jedna z mutací například byla poprvé identifikována ve Velké Británii, další v Jihoafrické republice a podle vědců bude koronavirus mutovat i nadále.

Společné očkovací osvědčení

Komise se dlouhodobě snaží přimět unijní země ke sladění cestovních omezení, ne vždy se to však daří. Zatímco s doporučením ke vzájemnému uznávání covidových testů několik měsíců po návrhu EK státy souhlasily, pravidla pro hodnocení rizikových zemí dosud nesjednotily.

Lídři unijních zemí plánují zavést i společné očkovací osvědčení. To požadují především jihoevropské země, jako je Řecko nebo Portugalsko, protože doufají v obnovení turistického provozu. V první fázi by státy měly hledat shodu v tom, jaké parametry by tento certifikát měl mít. O tom, zda by mohl sloužit i k jiným věcem, jako například k usnadnění cest přes hranice, se budou země bavit až v další fázi. Nejprve je podle členů důležité vyřešit otázky ochrany soukromí či vyloučit, aby využívání certifikátu diskriminovalo neočkované lidi.

Kam a za jakých podmínek mohou Češi aktuálně vycestovat?

Řada států již v současnosti nedoporučuje svým obyvatelům cesty do zahraničí a většina zemí požaduje od lidí z rizikových států test.

  • Itálie

Češi mají povolen vstup do Itálie pouze s negativním PCR nebo antigenním testem, který nesmí být starší než 48 hodin. Pokud test nemají, musí do karantény. Lyžařská střediska v Itálii do 15. února stoprocentně neotevřou a v zemi platí zákaz pohybu mezi regiony a autonomními provinciemi, pokud člověk neprokáže nezbytné důvody své cesty, například zdraví, práce, urgentní záležitost nebo návrat do bydliště. V zemi také platí zákaz vycházení mezi 22. a 5. hodinou. Cizinci navíc musí vyplnit čestné prohlášení a nahlásit svůj příjezd místní ASL, tedy zdravotnímu zařízení.

  • Francie

Pro vstup do Francie potřebujete negativní PCR test ne starší než 72 hodin. Tato povinnost však platí pouze pro ty, kdo cestují letecky či lodí. Stále platí podmínka cestování do Francie pouze z neodkladných důvodů a v zemi je zakázané vycházení mezi 18. a 6. hodinou.

  • Německo

V Německu je Česko zařazeno mezi vysoce rizikovými zeměmi. Češi se tak před vstupem do země musí zaregistrovat, potřebují také negativní test ne starší než 48 hodin. Doklad o negativním testu musí být v německém, anglickém či francouzském jazyce a je třeba ho uchovat a na výzvu předložit po dobu deseti dnů od příjezdu.

  • Polsko

Zatím do 31. ledna lidé, kteří překročí polské hranice, musí zamířit do desetidenní karantény. Zároveň by ale s sebou měli mít negativní test na koronavirus.

  • Slovensko

Češi musí mít při příjezdu na Slovensko negativní antigenní nebo RT-PCR test ne starší než 72 hodin. Pokud test nemají, musí se registrovat prostřednictvím formuláře e-hranice, nastoupit do domácí karantény a nejdříve pátý den se nechat otestovat. Pendleři, studenti či umělci musí mít negativní antigenní nebo PCR test ne starší 14 dnů.

  • Španělsko

I Španělsko požaduje negativní test, který není starší 72 hodin, neuznává ale antigenní. Děti do šesti let test nepotřebují. Test není nutný ani u lidí, kteří se ve Španělsku zdrží jen na letišti a cestují odtud do jiné země. I ve Španělsku je Česko označené jako riziková oblast.

  • Švýcarsko

Protože se i ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku Česko řadí mezi rizikovou oblast, Češi musí po vstupu na území absolvovat desetidenní karanténu.

  • Thajsko

V Thajsku stále platí nouzový stav. Po příletu se na cizince vztahuje povinná 14denní karanténa v hotelu na vlastní náklady. Při pozitivním testu na COVID-19 pak povinná hospitalizace na vlastní náklady či hrazená v rámci cestovního pojištění.

  • Dominikánská republika

Pro vstup do Dominikánské republiky lidé nepotřebují negativní PCR test. Po příletu do země probíhají na letištích kontroly teploty i namátkové kontroly pomocí rychlotestů a před příletem a odletem je třeba vyplnit elektronický zdravotní formulář. V zemi ale stále platí výjimečný stav, lidé nesmí vycházet mezi 17. a 5. hodinou, na veřejných místech musí nosit roušku a téměř vše je zavřené. Parky mohou být využívány jen ke sportovním účelům, ne ke shlukování osob.

  • Filipíny

Filipíny jsou od března 2020 v kalamitním stavu, který je platný do 12. září 2021. V současnosti je tam 30denní bezvízový pobyt pro Čechy přerušen a vstup pro cizince na území Filipín je až na výjimky značně omezen.

  • Maledivy

Země je pro zahraniční turisty otevřena, minimálně do 3. února 2021 však trvá stav ohrožení veřejného zdraví z důvodu přetrvávajícího rizika komunitního šíření koronaviru. Češi tam vycestovat mohou, ale když tam budou pozitivně testováni nebo se setkají s nakaženou osobou, nemohou opustit zemi a musí do dvoutýdenní karantény. Náklady na izolaci i karanténu si cestovatelé hradí sami.

Ministerstvo zdravotnictví průběžně aktualizuje seznam zemí s nízkým rizikem nákazy v souladu s doporučením Rady EU z dostupných dat ECDC. Aktuální seznam zemí s nízkým rizikem nákazy je zveřejněn na webových stránkách mzcr.cz.

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: