Juchelka: Plaťme veřejnoprávní média ze státního rozpočtu. Absolutní nesmysl, odmítá Lacina

Poslanci Aleš Juchelka (ANO) a Jan Lacina (STAN)

ZPRÁVY PLUS, Aleš Juchelka, Jan Lacina - 10.7. v 10:30

Veřejnoprávní média by se mohla platit ze státního rozpočtu, navrhl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Aleš Juchelka (ANO). Podle něj to tak funguje v řadě evropských zemí. To ale odmítl poslanec Jan Lacina (STAN) s tím, že jde o absolutní nesmysl. Podotkl, že pokud by se Česká televize platila tímto způsobem, šla by vládě automaticky na ruku.

„Navrhujeme platbu na veřejnoprávní média ze státního rozpočtu. Trend vidíme všude v západní Evropě, kdy 19 států už nemá rozhlasový a televizní poplatek a 10 států ho platí ze státního rozpočtu. Poplatky jsou polomrtvé, polomrtvé říkám proto, že v Polsku poplatky na provoz nestačí a musí se doplácet z rozpočtu,“ řekl poslanec Aleš Juchelka (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Koncesionářské poplatky? Další daň a porušení slibů, řekl Stoniš. Kulidakis zmínil propagandu

Podle Jana Laciny (STAN) je placení veřejnoprávních médií ze státního rozpočtu absolutní nesmysl. „Všude, kam jezdíme s mediálním výborem, nám říkají: ‚Nerušte poplatky, protože se to nedá vrátit.‘ Jestliže bude televize placena ze státního rozpočtu, půjde vládě automaticky na ruku, protože potřebuje peníze. Jednoduché jako facka,“ uvedl Lacina.

Juchelka podotkl, že opozice nebyla při projednávání novely přizvána k diskuzi. „Podle toho to vypadá. Zákon je špatný, popisuje to i legislativní rada vlády,“ sdělil Juchelka.

Lacina ale namítl, že poplatky se nezvedaly 16 let. „Rozhodli jsme se, že je navýšíme o 15 korun u České televize a o 10 korun u Českého rozhlasu. Od té doby se příjmy státního rozpočtu zvedly o více než sto procent a my přicházíme s tím, že bychom televizi zvedli poplatek o 11 procent a rozhlasu o 22 procent, vůbec to nedosahuje inflace, se kterou třeba pracují všechny státní instituce,“ řekl Lacina.

Podle Juchelky je celý zákon zastaralý. „Nejdříve bychom si měli definovat, co chceme mít jako veřejnou mediální službu, a poté na to napasovat financování,“ uvedl Juchelka. Dodal, že se to řeší od ocasu, a ne od hlavy. „Nejdeme od definice veřejné služby jako takové,“ zdůraznil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyšší televizní poplatky? Je to dvojitá platba, zlobí se firmy. Rozšíření kritizuje i Bartoš

Tagy:
Polsko politika státní rozpočet ANO 2011 poplatek vláda Aleš Juchelka Jan Lacina Západní Evropa veřejnoprávní médium umění, kultura, zábava a média média a zábavní průmysl produkty a služby ekonomika, obchod a finance hromadné sdělovací prostředky