Vyšší televizní poplatky? Je to dvojitá platba, zlobí se firmy. Rozšíření kritizuje i Bartoš

Česká televize

Koncesionářské poplatky

Až stonásobně by se měly zvýšit koncesionářské poplatky za rozhlas a televizi pro velké firmy. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR se to většině podniků nelíbí a s vládní novelou nesouhlasí. Společnosti především nerozumí, proč by měly platit za televizi, když ji nevyužívají a jejich zaměstnanci navíc platí za domácí přístroje. Podobný názor sdílí i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Členové vládní koalice Spolu si naopak za novelou stojí.

Proti plánované novele, která počítá se zvýšením koncesionářských poplatků a rozšířením okruhu poplatníků, se začínají bouřit větší firmy. Zatímco firmy do 25 zaměstnanců by nemusely platit nic, ty nad 500 pracovníků budou podle návrhu za televizi a rozhlas platit až stokrát více, tedy téměř čtvrt milionu korun ročně.

K TÉMATU: Babiš chce kvůli televizním poplatkům „krvácet na barikádě“. Baxa sliboval, že je nezvýší, tvrdí

Podle zástupců firem jde navíc o dvojí platbu za totéž, jelikož zaměstnanci prý už jednou zaplatili, a to v případě vlastních domácností. „Nelíbí se nám, že lidé, kteří platí přes domácnosti, by měli být důvodem poplatků pro společnosti. Lidé nechodí do práce sledovat televizi,“ sdělil pro CNN Prima NEWS generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Daniel Urban.

Proti vládnímu návrhu se ozvali i další zástupci společností. „Zaměstnanci v pracovním prostředí opravdu nemají možnost sledovat televizi ani poslouchat rádio. Proč tedy platit koncesionářské poplatky?“ ptá se výkonný tajemník Svazu výrobců vápna ČR Lukáš Peřka. Řídící partner skupiny Anacot Capital Pavel Drobil namítl, že obrazovky v zaměstnání slouží pro „interní potřeby, nikoliv pro sledování televizního vysílání“.

Podobný názor má i předseda Pirátů a ministr Bartoš. „Jedná se o rozšíření i na firmy, kde se opravdu nedíváte na televizi, když fáráte. Byl bych spíše pro to, aby se s tímto systémovým rozšířením nepracovalo tak hrubě,“ podotkl pro CNN Prima NEWS.

Vláda mluví o kompromisu, opozice o nové dani

Naopak další vládní strany si stojí za tím, že by firmy měly převzít společenskou odpovědnost. To tvrdí například poslanec Jan Lacina (STAN). „Jde o kompromis. Systém bude jednodušší, přičemž pro větší firmy bude poplatek vyšší,“ přiblížil předseda Poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Už ve čtvrtek se bude zvýšení koncesionářských poplatků řešit na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, kterou svolala koalice. Opozice zvyšování poplatků odmítá. Podle poslance SPD Jaroslava Foldyny jde pouze o daň, kterou chce vláda uvalit na děti. „Není to fér ani pro domácnost, ani pro firmy. Navrhujeme, aby se tyto poplatky zrušily a televize a rozhlas se platily přes rozpočet,“ sdělil CNN Prima NEWS poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Vládní novela navíc počítá s tím, že poplatky by měly hradit i domácnosti, které sice nevlastní televizní nebo rozhlasový přijímač, ale mají zařízení schopné přijímat vysílání. Šlo by tedy o chytrý telefon, počítač nebo tablet.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kritika české potravinářské komory za výrok o cukru. Jste jak tabáková lobby, zlobí se lidé

Tagy: