Koncesionářské poplatky? Další daň a porušení slibů, řekl Stoniš. Kulidakis zmínil propagandu

Šéfredaktor měsíčníku TO Marek Stoniš a komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis

Thomas Kulidakis, Marek Stoniš

Nová daň a porušení vládních slibů. Těmito slovy označil navrhované zvýšení koncesionářských poplatků šéfredaktor měsíčníku TO Marek Stoniš. Ve vysílání CNN Prima NEWS také uvedl, že řada lidí Českou televizi vůbec nesleduje, proto vyvstává otázka, zda by za ni měli platit. Komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis zmínil nevyváženost, které se Česká televize měla dopustit před volbami do Evropského parlamentu. Podle něj mohlo jít dokonce o druh propagandy.

„Nejde o koncesionářský poplatek, jde o novou daň a o další porušení vládních slibů. Sám ministr kultury, pan Martin Baxa, jasně sliboval, že k navýšení koncesionářských poplatků v tomto vládním období nedojde,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS šéfredaktor měsíčníku TO Marek Stoniš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš chce kvůli televizním poplatkům „krvácet na barikádě“. Baxa sliboval, že je nezvýší, tvrdí

Podle něj je třeba vést o smyslu koncesionářských poplatků řádnou debatu. „Jakou službu za to dostáváme? Co to vlastně je médium veřejné služby? A až pak kolik a kdo by za to měl platit, a jestli vůbec povinně,“ řekl Stoniš. Podotkl, že řada zejména mladých lidí Českou televizi ani Český rozhlas vůbec nesleduje. „Je to základní filozofická otázka, jestli potřebujeme povinně platit něco, co nesledujeme,“ zdůraznil.

Podobně se vyjádřil i komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis. Zdůraznil, že žijeme v kapitalismu, platí tedy, že každý by se měl živit sám. „To znamená, že by měl nabízet službu, kterou si od něj někdo koupí, a ten, kdo ji kupuje, má na výběr, od koho si ji koupí. Proč by měl někdo platit veřejnoprávní média, Českou televizi nebo Český rozhlas, když je neposlouchá?“ řekl Kulidakis.

Připomněl také debatu před volbami do Evropského parlamentu, do které Česká televize pozvala tři zástupce jedné vládní koalice a proti nim dva zástupce opozice. „Česká televize úplně ignorovala předvolební průzkumy. Pokud by měla být občany placena ještě více, měla by poskytovat platformu pro všechny politické a společenské proudy. Aby se neřeklo, že tam půjde jeden člověk a proti němu budou další čtyři, aby ho mohli v přesilovce ztrapnit. To potom vzbuzuje nejenom odpor, ale také pochyby, zdali se místo zpravodajství nepraktikuje nějaký druh propagandy,“ popsal Kulidakis.

Stoniš také upozornil, že nejde o žádné „drobné“. „To zvýšení přinese České televizi do rozpočtu téměř miliardu navíc ročně. Která komerční televize to má? Slyšíme slova o společenské odpovědnosti, o demokracii, o boji proti dezinformacím, ale to jsou všechno zástěrky pro to, aby Česká televize a trošku i Český rozhlas měli ten polštář co nejtlustší,“ sdělil Stoniš.

Podle něj se nikdo neptá, jakým způsobem naplňují Česká televize a Český rozhlas svoji veřejnou službu. „Já bych téměř každý den konfrontoval Radu České televize, která má zastupovat koncesionáře, a posílal bych tam stížnosti na zpravodajství a publicistiku,“ dodal Stoniš. Připomněl také „skandál narušení mediální rovnosti před volbami do Evropského parlamentu“, o němž mluvil i Kulidakis. „Opakuje se to pravidelně, a proto bych opravdu vedl nejprve debatu, jestli Česká televize naplňuje svoji veřejnou službu, co ta veřejná služba ve 21. století je, a pak bych se bavil, jestli na to budeme vybírat povinně daně,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyšší televizní poplatky? Je to dvojitá platba, zlobí se firmy. Rozšíření kritizuje i Bartoš

Tagy: