Útok zmateného žraloka. Pokousaný muž popsal krvavý střet s predátorem u španělské pláže

Štěstí v neštěstí měl muž, který si šel zaplavat u pláže Rabdells na východním pobřeží Španělska. Během vodních radovánek se potkal se žralokem modrým. Zmatený predátor narazil do jeho nohy a vzápětí se mu do ní zakousl. Plavec ze srážky vyvázl naštěstí jen s několika stehy, píše web Daily Mail.

Incident se stal ve čtvrtek krátce po poledni u obce Oliva. Místní obyvatel se rozhodl zaplavat si v moři u pláže Rabdells. V jednu chvíli se měl ocitnout v mělké vodě, když vtom do něj nečekaně narazil žralok. Kvůli nečekanému střetu predátor instinktivně skousl čelisti a zahryzl se muži do končetiny, píše web Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Agresivní ryby napadají turisty na Mallorce. Ti z vody prchají i s krvácejícími ranami

Sám zraněný popsal, že nejdříve spatřil „stín“, potom ucítil „náraz do levé nohy“, po němž ihned následovalo „zakousnutí do druhé končetiny“, uvedl pro web Las Provincias. V ten moment se prý nacházel ve vodě po kolena a v blízkosti dalších koupajících se lidí. „Neměl jsem ani čas se začít bát. Když jsem si všiml, že mi z nohy teče krev, přešel jsem raději dál do moře, abych nikoho nepolekal,“ svěřil se muž webu.

Hladina adrenalinu dosáhla takové úrovně, že pokousaný plavec bolest příliš necítil. Zpočátku si ani nebyl vědom, že ho napadl žralok. Odborníci následně z tvaru a hloubky rány zjistili, že se jedná o typ kousnutí, jež má na svědomí žralok modrý.

Městská rada obce Oliva proto uzavřela nejen pláž Rabdells, ale i přilehlé Aigua Blanca a Aigua Mota z obavy, že by se predátor mohl v okolí zdržovat. Opětovně se otevřely až v pondělí, když bylo jasné, že se v okolí paryba nezdržuje. „Pozorování stále pokračuje, nicméně pobřeží je pro veřejnost již přístupné. Vše se vrátilo do normálu,“ sdělil radní Salvador Lloopis.

Předpokládá se, že v regionu Valencie je to první útok žraloka modrého na člověka od roku 2016. Pláže v blízkosti obce Oliva se nachází jižně od této španělské provincie a nedaleko od turisticky oblíbených ostrovů Ibiza, Mallorca, Menorca či Formentera.

Za útokem byla dezorientovanost mořského tvora

Muž, který setkání se žralokem odnesl „pouze“ menší ránou, podle svých slov plánuje co nejdřívější návrat do místních vod. „Jakmile bude noha v pořádku, vrátím se ihned k plavání, vlastně to bude první věc, kterou udělám. Pokud vás ovládne strach, jste ztraceni,“ cituje muže web Las Provincias.

Podle mořského biologa Jaimeho Penadáse může za útok žraloka především jeho dezorientovanost, nikoliv krvelačný záměr. Paryba se totiž dostala do oblasti mělké vody, na jejíž prostředí není zvyklá. Zástupci tohoto druhu žraloka jsou zvyklí na otevřené moře, není potvrzeno, že by se vyskytovali v takové blízkosti pobřeží.

„Tento druh žraloka rozhodně nevyhledává lidi a neútočí na ně. Jejich cílem jsou samozřejmě menší ryby,“ přiblížil odborník webu Majorca Daily Bulletin. Kousnutí predátora ovšem podle něj mohlo být závažnějšího rázu. Přesto Penadás zdůrazňuje, aby se zcela ojedinělému incidentu nepřikládalo tolik pozornosti a jeho význam se nepřeceňoval.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Potápěče z Plzně napadnul v Rudém moři žralok dlouhoploutvý. Podívejte se na reportáž:

Tagy: