Plně podporuji dodávky zbraní na Ukrajinu, řekl Zeman. Ocenil také přijetí uprchlíků

Prezident Miloš Zeman plně podporuje české dodávky zbraní na Ukrajinu. Řekl to v úterním projevu na Pražském hradě českým velvyslancům. Rovněž ocenil přijetí ukrajinských uprchlíků a věří, že se Česko zapojí do rekonstrukce Ukrajiny, která již šest měsíců čelí ruské agresi.

„Napadením Ukrajiny Rusko nezískalo nic a ztratilo prakticky všechno. Plně podporuji dodávky zbraní na Ukrajinu,“ sdělil Zeman českým velvyslancům. Rovněž ocenil přijetí ukrajinských uprchlíků v Česku a zmínil své přesvědčení, že se ČR zapojí do rekonstrukce napadené země.

Názor, že je válka na Ukrajině ruskou agresí, v české politice podle Zemana zastávají prakticky všichni. „Samozřejmě, že při prvním hnutí mysli jsme dospěli k názoru, že u vedoucích představitelů Ruské federace došlo k jakési duševní poruše, ale toto vysvětlení by bylo poněkud laciné,“ řekl k příčinám ruské invaze na Ukrajinu.

Věrohodnou hypotézu, o které je nutné přemýšlet, podle českého prezidenta přinesl jeho izraelský protějšek Jicchak Herzog. Ten prý při červencové návštěvě Prahy uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin zaútočil na Ukrajinu v důsledku stáhnutí vojsk NATO z Afghánistánu.

Zeman od počátku odchod spojeneckých vojsk z této země kritizoval. Ještě něž se všichni vojáci stihli stáhnout, radikální islamistické hnutí Tálibán obsadilo prakticky celý Afghánistán.

Ruské vedení podle Zemana zřejmě dospělo k názoru, že když NATO ustoupilo v Afghánistánu, ustoupí i v případě ruského útoku na Ukrajinu. „Mohu říci, že toto očekávání, díky bohu, nenabylo platnosti, ale – a to je důležité – bylo pravděpodobně ruskou motivací k tomuto útoku,“ dodala česká hlava státu.

Tagy: