Holá hlava, knír, vysoké podpatky a křiklavé róby. Vizáž Bidenova poradce vyvolává úžas

Americký prezident Joe Biden najal nového šéfa poradců pro jadernou politiku, což je jedna z nejvyšších pozic na ministerstvu energetiky (DOE). Stal se jím absolvent jaderného inženýrství Sam Brinton. Ten je zároveň aktivistou LGBTQ+, propaguje genderovou rovnost a po Bílém domě chodí na vysokých podpatcích. Nechává se oslovovat zájmenem „oni“.

Poradce s holou hlavou a knírem, který chodí po Bílém domě na vysokých podpatcích oděný do křiklavých rób vyvolává rozporuplné reakce po celém světě. Lidé se na sociálních sítích nad jeho vzezřením pozastavují. Někteří tvrdí, že v politice jde o reprezentaci, a ptají se, zda by právě takový člověk měl reprezentovat USA. Jiní píší, že nezáleží na vzhledu, nýbrž na jeho vzdělání a schopnostech.

„Zase nějaké zamindrákované vemeno, které bude chtít zničit svět,“ uvedl například jeden z uživatelů. „Politika je tak z půlky o reprezentaci a my si musíme klást otázku: ‚Má takto vypadat reprezentace velmoci?‘ Já mám jasno. Mimochodem, ten člověk sám tvrdí, že se podílí na vládě USA,“ kritizoval Brintona další.

Někteří lidé ale nového poradce ocenili za to, že je „tak dobrý odborník, že nikoho netrápí jeho dámské šaty“. „Vypadá jak šašek, ale pokud je v problematice odborník, kde je problém?“ upozornil jeden z uživatelů na Twitteru.

Dohled nad všemi elektrárnami

Brinton přijal Bidenovu nabídku nastoupit na DOE 10. ledna 2022, upozornil The Focus. Nyní má dohled nad všemi americkými elektrárnami. „V této funkci, budu dělat to, o čem jsem vždycky snil. A sice usilovat o řešení národních problémů s jaderným odpadem,“ radoval se Brinton. „Ve dne pracuji, abych zachránil lesbickou, gay, bisexuální, transgender, queer a pochybující mládež (LGBTQ+) před sebevraždou, a v noci pracuji na záchraně světa před ekologickou katastrofou související s jaderným odpadem,“ dodal.

Na Twitteru často píše o problémech s jaderným odpadem po celém světě. Za poslední dny několikrát informoval o debatách o ukládání radioaktivního odpadu v západním Texasu, o vyšetřování jaderné elektrárny Fukušima Daiči v Japonsku, o iniciativě v oblasti jaderné energetiky na Aljašce i o společném česko-slovenském programu nakládání s radioaktivním odpadem.

Brinton získal bakalářský titul v oboru strojního inženýrství (s volitelným jaderným inženýrstvím) na Kansaské státní univerzitě, kterou dokončil v roce 2011. Poté přešel na Massachusettský technologický institut (MIT), kde absolvoval dvojí magisterské studium jaderného inženýrství a technologie a politiky. Studium ukončil v roce 2013.

Od té doby Brinton vystřídal řadu zaměstnání. Rok strávil jako odborný pracovník pro čistou energii ve washingtonském Third Way a dva roky pracoval jako vedoucí politický analytik v Bipartisan Policy Centre, dalším výzkumném institutu se sídlem ve Washingtonu.

V roce 2017 Brinton založil společnost Core Solutions Consulting, ale přednost dal projektu The Trevor Project. To je nezisková organizace, jejímž cílem je prevence sebevražd mezi mladými lidmi LGBTQ+. Pracoval v ní celkem čtyři roky – od října 2017 do září 2021.

Tagy:
Japonsko Aljaška odpad Texas Twitter Bílý dům Joe Biden LGBT USA Washington, D.C. Sam Brinton Massachusettský technologický institut