Po dávce pervitinu vzal lovecký nůž a ubodal přítelkyni. Javorčák mířil hlavně na obličej

Několikrát trestaný agresor, který se snaží získat respekt lidí ve svém okolí jedině silou. Takový je podle znalců Pavel Javorčák. Muž, jehož brutální výpady skončily tragédií. Útok na jeho poslední oběť, čtyřiadvacetiletou přítelkyni Janu, totiž vyústil ve vraždu. Západočeští kriminalisté ji v době spáchání přirovnávali k jedné z nejbrutálnějších, kterou kdy vyšetřovali. Příběh redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Trojice mladých lidí právě projížděla v autě nedaleko Boru u Karlových Varů, když jeden z nich uviděl u okraje silnice zvláštní postavu. Mladá žena ležela na zemi a z posledních sil se snažila doplazit k vozovce. Měla zakrvácený obličej. Mladíci zastavili a rychle vyskákali ze svého vozu. Byla noc z 16. na 17. listopadu 2007. Posádka auta byla přesvědčena o tom, že je svědkem následků nějaké dopravní nehody. Když ale doběhli ke zraněné ženě blíže, mohli si prohlédnout její zranění. Ta naháněla hrůzu. Čtyřiadvacetiletá Jana byla pobodaná v obličeji. Krvavé rány jí překrývaly i místa, kde ještě před chvílí byly oči. Další bodné rány měla na zádech. Skupinka se ihned snažila zastavit její krvácení. Opodál stálo osobní auto. V něm seděl urostlý muž a potichu sledoval pokus o záchranu života mladé ženy. Z auta nevystoupil, krvavá zranění Jany měl totiž právě on na svědomí.

ČTĚTE DÁLE: Jako teenager zavraždil v Krnově 11letou sestru. Místo nápravy za mřížemi škrtil vychovatelku

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Pavel Javorčák měl problémy se zákonem už dlouho před spácháním vraždy. Byl zvyklý na prosazování svých zájmů jedině silou. Navíc měl blízko k západočeské drogové scéně. Už před rokem 2000 měl bít svou přítelkyni kamenem do hlavy. Nutil ji tak prý k přiznání, že je závislá na drogách. Později ho zase policisté vyšetřovali kvůli tomu, že zabodl svému známému do ramena vývrtku. A s postupem času ve svých brutálních útocích jen přitvrzoval.

V roce 2004 dostal trest za zbití muže teleskopickým obuškem a ohrožování pistolí. Když si vymohl dřívější propuštění, chtěl podle vlastních slov začít „nový život“ a odjel pracovat na Kypr. Jenže tam nezůstal dlouho a po návratu do Česka se znovu vrátil k brutalitám. Surové vraždě nezabránil ani fakt, že se Javorčák musel pravidelně hlásit probačním úředníkům, kteří dohlíželi na to, zda plní pravidla, která mu soud uložil.

Hádka kvůli pervitinu

S čtyřiadvacetiletou Janou obýval Pavel Javorčák osobní auto. Nic víc pár neměl. Bydlení pro ně nebylo tak důležité jako pravidelný přísun pervitinu. Ten později znalci objevili v žilách Javorčáka i jeho zavražděné přítelkyně. Oba si ho píchli jen krátce před vraždou, pak se ale začal pár zřejmě hádat. Co bylo předmětem sporu, není zcela jasné. Hádka ale musela brzy vygradovat v útok, ve kterém měl Javorčák jasně navrch. Urostlému muži s mohutnou postavou se Jana nedokázala ubránit. Vrah byl navíc ozbrojen loveckým nožem. Podle pozdějších expertíz zasadil ženě dvanáct bodných ran, které nejčastěji vedl přímo proti jejímu obličeji. Když se snažila zachránit a dostat ven z auta, přidal ještě další bodnutí do zad.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Žena na Vyškovsku po potyčce pobodala partnera. Policie ji obvinila z pokusu o vraždu

Zachránci, kteří těžce zraněnou ženu u silnice objevili, Javorčáka probudili, když po něm chtěli půjčit deku a žádali o pomoc s oživováním. Netušili, že v tu chvíli mluví s člověkem, který má krvavý útok na svědomí. Nejprve jen sledoval marnou záchranu své přítelkyně, až později vyšel z auta ven. Zachráncům ale nepomáhal. Když žena zemřela a na místo přispěchala policie, rovnou ho zadržela.

Javorčák nezapíral. S policejním vyšetřováním měl dost zkušeností a věděl, že kriminalisté mají proti němu dost důkazů. Následující soud přihlédl hlavně k tomu, že měl za sebou už mnoho brutálních činů a navíc prý věděl, že v něm podání pervitinu vzbuzuje agresivitu. Přesto si ho nedokázal v přítomnosti své přítelkyně odepřít. Soud rozhodl o udělení dvacetiletého trestu odnětí svobody.

Tagy: