Policisté na hranicích zůstanou. Kontroly kvůli nelegální migraci neskončí, uvedl Rakušan

Do volebního štábu dorazil předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Kontroly na hranicích se Slovenskem jistě neskončí

Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) má za téměř jisté, že Česko prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem, které vláda minulý týden zavedla v souvislosti s náporem běženců – a to v první fázi na deset dnů, tedy do 8. října. Rakušan to řekl po schůzce s kolegy ze Slovenska, Maďarska a Rakouska v Bratislavě. Ministři se mimo jiné shodli na potřebě posílit ochranu vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu osob, a to i s pomocí unijní agentury Frontex.

„Je téměř jisté, že kontroly po deseti dnech neskončí. Musíme počkat, až budou výsledky a až se ukáže, že na této migrační trase čísla objektivně klesají,“ uvedl Rakušan. Podle něj je migrace celoevropský problém, který nelze řešit pouze mezi jednotlivými státy. Naznačil, že pomoc v souvislosti s migrační vlnou očekává také od Srbska.

Jedna z uprchlických tras vede právě přes srbsko-maďarskou hranici, která je vnější hranicí Schengenu. Uprchlíci pak přes Maďarsko, Slovensko a Česko míří do Německa.

„To, co zažíváme, je bezprecedentní. Meziroční nárůst migrace v České republice je 1 200 procent. To je situace, na kterou jsme jako Česká republika museli reagovat,“ řekl Rakušan.

Podle slovenského ministra vnitra Romana Mikulce by Evropská komise měla mnohem intenzivněji jednat ohledně migrace se zeměmi západního Balkánu. „Potřebujeme, abychom migranty dokázali efektivně vrátit do zemí, odkud přišli,“ řekl Mikulec.

Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér řekl, že Budapešť je připravena na svou jižní hranici nasadit 4 tisíce vojáků. Vyjádřil vděk Česku i Rakousku za vyslání pohraničníků do Maďarska.

Tagy: