Obce u hranic v obležení migrantů. Potkáváme je v lesích i parku, tvrdí místní

Migranti na česko-slovenských hranicích

Obce u slovenských hranic jsou v obležení migrantů

Obce blízko česko-slovenských hranic jsou v obležení migrantů. Pohybují se tady od chvíle, kdy Česko zavedlo nepřetržité kontroly silničních přechodů i zelené hranice. Hlídky po vzoru Česka a Rakouska spustilo také Slovensko na hranicích s Maďarskem, kudy proudí nejsilnější vlna migrantů.

Příhraniční obec Brodské na Slovensku čelí náporu nelegálních migrantů od chvíle, kdy Česko uzavřelo hranice a spustilo na nich rozsáhlé kontroly.

„Chytají je tu v lesích, potkáváme je. Jeden přišel za rybářem a ptal se, jestli nemá cigaretu. Deportovat je zpátky do jejich země. Potom zpevnit hranice, aby se sem nedostali,“ vyzval jeden z obyvatel. „Dvě skupinky seděly v parku na lavičkách,“ doplnil další.

Od začátku kontrol přišly do malé obce nedaleko největšího česko-slovenského přechodu v Lanžhotě na Břeclavsku přes dvě stovky migrantů. Většinou se jedná o Syřany, které odmítly do Česka vpustit posílené hlídky celníků a policie.

Ještě před pár dny byli migranti ubytovaní v nedalekém kulturním domě. Vzhledem k narůstajícímu počtu jim ale u policejní stanice museli postavit stanové městečko. „Navařili jsme polévku a guláš, dětem jsme večer objednávali pizzu, aby neměly hlad,“ popsala starostka obce Anna Krídlová.

Nápor migrantů na česko-slovenských hranicích o víkendu mírně polevil. Zatímco v pátek odhalila jihomoravská policie přes tři stovky běženců, za víkend jich zatím napočítala 240 včetně několika převaděčů.

Dohra vážné nehody na Břeclavsku

Mezi zadrženými převaděči nechybí ani řidič dodávky, který podle policie zavinil nehodu v Břeclavi, při níž se v sobotu zranily přes dvě desítky běženců včetně pěti dětí. „Státnímu zástupci byl kriminalisty dán podnět k vzetí muže do vazby. Obviněnému v případě uznání viny hrozí až 15 let za mřížemi,“ informoval policejní mluvčí Petr Vala.

Pašerák s ukrajinským pasem je mimo jiné obviněný ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení i ze zločinu násilí proti úřední osobě, protože měl dodávku použít jako zbraň.

Tagy: