Houbařská sezona je v plném proudu a lidé nosí plné košíky
Houbařská sezóna je v plném proudu a lidé nosí z lesů koše plné hřibů. Rostou například kotrče, které jsou mezi zkušenými houbaři oblíbenou a vyhledávanou delikatesou. Najít se ale dají i jiné houby. Mykologové však varují před nebezpečnými záměnami.
Deštivé počasí posledních dní houbám prospělo a lidé na mnoha místech republiky nosí domů plné košíky. Zkusit štěstí se vydala i reportérka CNN Prima NEWS Zuzana Kábelová: „Vydali jsme se do lesů Středočeského kraje nedaleko Sázavy. Košík máme připravený, a tak jdeme zkusit, jestli tady rostou.“
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Manželé ze Vsetínska skončili s otravou v nemocnici. Zřejmě snědli muchomůrku tygrovanou
Po deštích se v lesích daří pestré škále hub. Kromě hřibů se dají najít holubinky, ale i skvělé houby na omáčku. Podle mykologů je však třeba dát při houbaření pozor na to, co sbíráme. Kromě jedlých druhů se totiž objevují i ty smrtelně jedovaté. „V těchto dnech bych se zaměřil hlavně na záměny u muchomůrek zelené nebo tygrované, tam je poměrně dost nepříjemná záměna. Brzy vyrazí pavučince a tam opravdu opatrně, protože celá skupina kolem pavučince je prudce jedovatá,“ popsal mykolog Pavel Hruška.
Reportérka CNN Prima NEWS strávila v lese zhruba dvě hodiny. Hřiby sice nenašla, ale z lesa si odnesla několik kotrčů, který je mezi zkušenými houbaři oblíbenou a vyhledávanou delikatesou. Houba se pyšní nejen skvělou chutí a zajímavým vzhledem, ale i léčivými, antibakteriálními účinky. „Nejlepší je z něj falešná dršťková polévka. To je taková lahůdka, že bych řekl, že je to jeden z nejlepších pokrmů, který se z hub dá udělat,“ uvedl Hruška.
Počasí by mělo houbám přát i nadále. „Příští týden bude kolem 23 stupňů a oblačná obloha s přeháňkami,“ uvedl meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Martin Adamovský.
Pokud se i vy chystáte na houby a nějaký pěkný úlovek najdete, pochlubte se nám s ním a fotku zašlete na e-mail: houby@iprima.cz.