Manželský pár ze Vsetínska skončil s vážnou otravou z hub v nemocnici ve Valašském Meziříčí. Manželé s největší pravděpodobností snědli muchomůrku tygrovanou, uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Lefenda. Otravy po požití hub registrují také další nemocnice ve Zlínském kraji.
„Manželský pár ve středním věku se vydal na sběr hub v okolí Valašského Meziříčí. Do nemocnice se poté dostavili sami s tím, že je jim fyzicky špatně. Byli hospitalizováni na interním oddělení s příznaky otravy muchomůrkou tygrovanou. Na standardním oddělení pobyli tři dny s tím, že nebyla nutná jejich hospitalizace na JIP, což v případě otravy houbami bývá obvyklé, uvedla mluvčí.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bouře v Beskydech vyrvala a polámala stovky stromů. Turisté ignorují varování záchranářů
Primářka interního oddělení Marie Černochová uvedla, že zdravotníci donedávna u pacientů nezaznamenali potíže způsobené požitím hub.
„Pokud se již však zdravotní obtíže u pacientů vyskytnou, je to většinou tím, že pozřou špatně tepelně upravenou houbu, respektive již zapařenou. Lidé dále sbírají holubinky, u nichž jsou potíže pravidlem, ne všechny jsou jedlé a také je častá jejich záměna za muchomůrku zelenou či tygrovanou tak, jak to bylo v případě dvou otrav, které jsme zde řešili,“ řekla Černochová. Otrava houbami se nejčastěji projevuje bolestmi břicha, zvracením, malátností, únavou i halucinacemi.
„Největším nebezpečím, které může houbaře po snězení jedovaté houby potkat, je těžké poškození jater, jež ve své nejtěžší podobě končí selháním jater a smrtí. To je typické pro otravu muchomůrkou zelenou. Jiné druhy hub mohou významně ovlivnit funkce nervové soustavy a psychiku,“ uvedla Černochová. Další jedovaté houby, například některé holubinky, způsobí zvracení a průjem.
Sbírejte jen houby, co dobře znáte
„Lidé by měli sbírat jen takové houby, které dobře znají. To je základní předpoklad, jak se vyhnout potížím. Další rada je nezapomenout na dostatečnou tepelnou úpravu a také nezapíjet je alkoholem,“ uvedla primářka.
Neznalost a neopatrnost stojí podle mykologa Libora Tmeje za otravami muchomůrkou tygrovanou. „Zaměňuje se většinou s muchomůrkou růžovkou. Přitom to není tak komplikované je rozeznat. Především je to barva. U muchomůrky růžovky je dužnina narůžovělá, s nahnědlými tóny. Prsten u růžovky je vroubkovaný," popisuje Tmej CNN prima NEWS. Naopak u muchomůrky tygrované je dužnina bílá se šedavými tóny a prsten je hladký.
Také mykolog nabádá houbaře, aby sbírali jen ty exempláře, které bezpečně znají. „V případě, že si nejsou jisti, mohou celou nepoškozenou houbu vzít a odnést na nejbližší mykologické pracoviště, aby dotyčnému pomohli s rozeznáním,“ dodal Tmej.
V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně bylo za poslední dva týdny osm případů souvisejících s houbami. „Nešlo ale o toxickou otravu houbami, šlo o lidi, kteří měli zažívací problémy po konzumaci hub, které byly špatně upravené, nebo typy hub, které jsou špatně stravitelné. Pět lidí šlo domů po ambulantním ošetření na urgentním příjmu, tři lidé byli hospitalizovaní několik dní na interním oddělení, kde dostávali infuze k zavodnění a byli pod lékařským dohledem,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.
Další otrava na Bruntálsku
Třicetiletá žena z Bruntálska se nedávno otrávila muchomůrkou tygrovanou. „Lékaři krnovské nemocnice se před několika dny starali o třicetiletou ženu z Krnovska, která se otrávila po pozření muchomůrky tygrované. Při její konzumaci se domnívala, že jde o chutnou muchomůrku růžovku,“ uvedl Krušina.
O několik hodin později se u ženy dostavily první příznaky otravy. „Začala mě bolet hlava a strašně moc břicho. Několikrát jsem zvracela. Pusu jsem měla plnou slin, začaly mě brnět prsty. Pořád jsem přemýšlela, co jsem mohla sníst, a vzpomněla si na to, že jedna z růžovek na pánvi i při loupání se zbarvila jinak. Když jsem šla do patra k prarodičům, myslela jsem si, že jedu po jezdících schodech. Vše se vlnilo a vypadalo zpomaleně. Proto jsem si zavolala záchranku. Po telefonu mi doporučili, abych snědla maximum aktivního uhlí. Pak už mě vezli do nemocnice,“ popsala houbařka svůj stav.
Na houby se ale o tomto víkendu žena chce vydat znovu, houbaření považuje za svůj největší koníček. „Houbaření je můj celoživotní koníček. Ale muchomůrkám růžovkám se budu raději vyhýbat. Ostatním houbařům po vlastní zkušenosti doporučuji dávat do košíku pouze houby, které bezpečně poznají. Osobně už podobný stav nechci nikdy zažít,“ dodala.