Po kruté smrti jdou ceny zájezdů do Hurghady dolů. Expertka radí, jak se žralokům vyhnout

Žralok v Mexiku

Žralok v Egyptě

Po čtvrtečním útoku žraloka v egyptské Hurghadě klesají ceny zájezdů. Děje se tak i přesto, že podle cestovních kanceláří není důvod k panice. Týdenní dovolená se momentálně dá sehnat i pod pět tisíc. Tamní úřady hned uzavřely 74 kilometrů dlouhý úsek pobřeží, nepřístupný zůstane až do neděle.

Při pohledu na záběry zoufalého muže, který bojuje se žralokem, tuhne krev v žilách (viz video výše, pozn. red.). Podle místních, s nimiž mluvil štáb CNN Prima NEWS, se děsivý útok odehrál okolo druhé hodiny odpoledne.

Podle cestovních kanceláří se však není čeho bát. „Určitě není důvod k panice, není důvod dovolené rušit. Pro Egypt jsou turisté velmi důležití, dělají všechno pro to, aby byli v bezpečí,“ uklidnila turisty spolumajitelka společnosti Top Trips Egypt Klára Dahy.

ČTĚTE TAKÉ: Rus roztrhaný žralokem prchal před válkou. Slovenka Martina plavala jen pár metrů od něj

Rybáři žraloka, který podle nich muže usmrtil, už chytili. Zvíře se jim podařilo dostat do sítě a odtáhnout na břeh několik hodin po šokujícím napadení. Přesto krátce po žraločím útoku začaly zájezdy do egyptské Hurghady výrazně klesat.

Nyní se dá týdenní pobyt pořídit dokonce i pod pět tisíc korun. Některé cestovky však za cestu chtějí více než deset tisíc korun.

Plavec může útoku podle odborníků předejít. „Žralok se delfína obává, protože delfín většinou plave ve skupině, je akčnější. Žralok je spíše o samotě. Tam, kde najdete delfíny, tak na 99 procent se se žralokem nepotkáte,“ vysvětlila hlavní terapeutka delfinária v egyptské Hurghadě Maria Chylíková.

Letovisko Hurghada je mezi českými i slovenskými turisty velmi oblíbené. Dovolenou tam tráví také Slovenka Martina. Ve chvíli, kdy žralok smrtelně zaútočil na mladého Rusa, byla na pláži jen pár metrů od místa, kde zvíře trhalo mladého muže.

„Ve čtyři jsme šli na pláž, ale všechny začali vyhánět, protože někde viděli žraloka. Nevěděli jsme, co se stalo. Asi po 20 minutách jsme se dozvěděli, že žralok zabil muže a na druhé straně zálivu zranil dva další lidi,“ popsala Slovenka momenty hrůzy pro portál Tvnoviny.sk.

Tagy: