Záběry z honu na žraloka: Rybáři ulovili zabijáka z Hurghady. Expert popsal možné důvody útoku

Žralok u hladiny (ilustrační foto)

Odborník k útoku žraloka v Hurghadě

Egyptští rybáři zřejmě chytili žraloka, který ve čtvrtek v Hurghadě zabil turistu. Záběry z lovu kolují na internetu. Možné důvody krvavého řádění mořského predátora ve vysílání CNN Prima NEWS popsal odborník na podmořský život Steve Lichtag. Člověk podle něj musí při napadení žralokem sebrat odvahu, nepropadnout hysterii a parybě se postavit. Důvodem napadení mohl být dle experta nedostatek přirozené potravy, ale také vyhazování odpadků do moře.

Egyptští rybáři měli údajně ulovit žraloka, který u pláže v oblíbeném přímořském letovisku Hurghada ve čtvrtek zabil 23letého turistu, informují arabská média. Záběry se již šíří po sociálních sítích.

ČTĚTE TAKÉ: Horor na výletě do hor. Trojici turistů ve Španělsku napadl kozorožec, ženu shodil ze srázu

„U těchto letovisek je problém, že jsou napěchovaná turisty a z hotelů vychází hromada odpadků a jídla. Asi dobře víme, jak to v Egyptě chodí. Zbytky jídel musí někam odcházet a většinou se vyhazují do moře. A to samozřejmě láká ryby, které následují větší predátoři,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Lichtag.

Útoků žraloků podle odborníka přibývá mimo jiné z důvodu ubývajícího množství přirozené potravy. „Oni jsou v podstatě líné potvory. Jestli mají možnost si vybrat pronásledovat nějakou rybu, nebo sežrat něco, co je ve vodě nemotorné, vypadá jako zraněná ryba, želva nebo lachtan, tak samozřejmě jdou po tom. A lidé takto ve vodě pro žraloky vypadají,“ vysvětlil expert v souvislosti se čtvrtečním napadením v Egyptě.

Žraloci podle Lichtagových slov na oběť spíše čekají, až se někde objeví. Samostatný plavec se prehistorickému predátorovi může jevit jako snadná oběť a rychle se dostat do jeho hledáčku. Pokud se člověk nebrání, tak má jako plavec smůlu.

„Chce to osobní statečnost, nepropadnout hysterii a žralokovi se doslova postavit. Člověk musí jít proti němu a udeřit ho do čenichu,“ zmínil Lichtag. Žraloci mají totiž velice citlivý nos a dostatečně silný úder je může od dalšího útoku odradit. Dále expert doporučil zaměřit se na predátorovy žábry nebo ho škrábat do očí.

Egyptské úřady z důvodu napadení uzavřely do neděle pás pláže v délce přes 70 kilometrů. Podle odborníka nemá takové opatření příliš smysl. Lidé by měli sami dávat pozor a nechodit se koupat příliš pozdě.

„Během dne, kdy je teplo, žraloci neplavou blízko ke břehu. Z hlubšího moře se k plážím přibližují až v pozdních odpoledních hodinách, kdy začínají lovit a hledají cokoli, co by si mohli sežrat,“ dodal Lichtag.

Tagy: