Po kolena v bahně. Ukrajinci zveřejnili unikátní záběry evakuace zraněných vojáků z Bachmutu

Ukrajinská armáda zveřejnila vzácné záběry přímo z Bachmutu. Obránci města na nich za obtížných podmínek evakuují své zraněné spolubojovníky. Vojáci pomáhající svým kolegům jsou přitom v neustálém ohrožení ruským útokem. O město se válčí už několik měsíců, v posledních týdnech se ale vlivem náporu okupantů boje výrazně zintenzivněly.

Na záběrech figurují příslušníci 205. praporu teritoriální obrany. Video ukazuje, jak se vojáci s nosítky brodí bahnem i ledovou řekou, aby dostali své raněné kolegy do bezpečí. „Po kolena v bahně běhají v téměř plné výzbroji – tak probíhá evakuace raněných z bojiště v Bachmutu,“ stojí v popisku u videa, které částečně ukazuje i zkázu města.

O Bachmut se vedou tvrdé boje už od léta. Rusové se město snaží dobýt prakticky všemi dostupnými prostředky, ukrajinská obrana ale zatím odolává. Podle sobotní analýzy britského ministerstva obrany převzali žoldnéři z Vagnerovy skupiny kontrolu nad většinou východní části ukrajinského města. „Ukrajinské síly drží západní část města a strhly klíčové mosty přes řeku,“ uvádí dále k bojům britský resort obrany, jenž se opírá o informace vojenské rozvědky.

Na obou stranách přitom dochází denně ke značným ztrátám. Podle mluvčího východní skupiny ukrajinské armády Serhije Čerevatyho bylo jen během soboty u Bachmutu zabito přes 220 Rusů a dalších více než 300 bylo zraněno. Ukrajinci ztráty svých vojáků nezveřejňují. Stanice CNN tento týden s odkazem na zdroje z NATO informovala, že v bojích o Bachmut připadá na jednoho zabitého Ukrajince pět mrtvých Rusů.

Tagy: