Po narození nevážila ani 400 gramů. Lékař nastínil, jaké má Vaneska šance na zdravý život

Celkovou prognózu je velmi obtížné říci, je ale obrovská šance, že bude mít kvalitní a zdravý život. Takovou vidí pro Vanesku budoucnost lékař novorozeneckého oddělení v olomoucké nemocnici Martin Wita. Holčička po narození vážila pouhých 395 gramů, vešla se do dlaně. Historicky se jedná o nejmenší miminko, o nějž doktoři v Olomouci pečovali.

„Pro nás je strašně obtížné říct celkovou prognózu, protože jsme teprve na startu života,“ uvedl Wita. Když se však lékaři zaměří na nejčastější rizikové faktory, které vedou k tomu, že mohou významně handicapovat život dítěte, tak jsou prognostické faktory momentálně příznivé. „Je tam obrovská šance, že může žít kvalitní a zdravý život,“ podotkl.

Vaneska se narodila s váhou pouhých 395 gramů. Průměrná váha novorozence je přitom zhruba desetkrát vyšší. Od narození bojovala a vyhrála. Doktorům z Fakultní nemocnice Olomouc se ji podařilo zachránit, pyšní rodiče si ji po sto dnech strávených v lékařském zařízení odvezli domů 31. března, kdy vážila 1 770 gramů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kouzelný porod Rozárky: Dívka se čile drala na svět, matka záchranářka potřebovala kolegy

Její osud byl však dlouho nejistý. „Přišel pan doktor a říkal, jaké jsou prognózy – nejisté.  Že ve třicátém týdnu nejpozději bych měla rodit, ale že záleží, jak se to bude vyvíjet,“ líčila maminka Jana. Vše se ale naštěstí vyvíjelo dobře a miminko, které se po narození vešlo do dlaně, se má čile k světu.

Tagy: