Vděk Sunakovi, chaos a podpora Ukrajiny. Jak britské volby hodnotí Fiala či Zelenskyj?

Konzervativní premiér Rishi Sunak uznal prohru své strany a pogratuloval lídrovi labouristů Keiru Starmerovi.

ZPRÁVY (187)

Chaotická koncovka konzervativců a víra, že i s novou britskou vládou budou pokračovat nadstandardní vztahy. Tak britské volby hodnotí představitelé českého kabinetu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pogratuloval lídrovi labouristů Keiru Starmerovi k volebnímu vítězství, zároveň poděkoval končícímu premiérovi Rishimu Sunakovi za britskou podporu Ukrajiny během ruské invaze.

„Voliči ve Velké Británii se po 14 letech vlády konzervativců rozhodli pro změnu ve vedení země. Nicméně předpokládám, že britská zahraniční politika bude kontinuální,“ řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Mimo jiné poukázal na to, že lídr labouristů Keir Starmer, jenž v čele vlády vystřídá konzervativního premiéra Rishiho Sunaka, opakovaně vyjádřil jasný postoj k podpoře Ukrajiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Británie rozhodla: Volby drtivě ovládli labouristé. Změna začíná, oznámil jejich vůdce

„Po 14 letech vlády konzervativců s chaotickou koncovkou se očekávalo, že Britové zvolí změnu. Co znamená výsledek britských voleb pro nás? Ve vztahu k Evropské unii lze předpokládat věcný přístup a otevřenost ke spolupráci. Pokud jde o postoj Británie k ruské agresi proti Ukrajině, labouristé dali opakovaně najevo, že Spojené království i nadále zůstane klíčovým spojencem Ukrajiny,“ uvedl na sociální síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Labouristická strana vyhrála parlamentní volby po 14 letech. Konzervativci utrpěli nejhorší porážku v dějinách strany, získali méně než 130 mandátů. Labouristé obsadí v dolní komoře parlamentu přes 400 ze 650 křesel. Konzervativní premiér Rishi Sunak již pogratuloval lídrovi labouristů Keiru Starmerovi, který se v pátek stane novým premiérem.

A jak na volby reagují zahraniční politici? Například ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pogratuloval Keiru Starmerovi a labouristům k jejich přesvědčivému volebnímu vítězství. „Ukrajina a Spojené království nadále budou spolehlivými spojenci ve všech směrech. Budeme i nadále bránit a prosazovat naše společné hodnoty života, svobody a mezinárodního řádu založeného na pravidlech. Přeji nastupující vládě hodně úspěchů a těším se na úzkou spolupráci na posílení ukrajinsko-britského partnerství,“ zmínil na síti X.

„Jsem vděčný svému dobrému příteli Rishimu Sunakovi za neochvějnou podporu britské vlády pod jeho vedením,“ dodala ukrajinská hlava státu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron společně s gratulacemi na síti X uvedl, že je spokojený s první diskusí se Starmerem. Podrobnosti neuvedl. „S Británií budeme pokračovat v započaté práci ohledně naší bilaterální spolupráce,“ napsal šéf Elysejského paláce.

Tagy: