Hizballáh, milice, Hútíové i další salva raket na Izrael. Americký generál popsal arsenál Íránu

Bojovníci Hizbállahu

Lídr Hamásu Haníja byl zabit v Íránu

Írán má širokou paletu možností, jak ublížit Izraeli. Je však otázka, zda se k nějaké další eskalaci konfliktu v regionu nakonec odhodlá. Ve vysílání americké stanice CNN to řekl vysloužilý generál a vojenský analytik Mark Hertling. Ten zároveň popsal arsenál, který má Írán ve své moci. Nejde pouze o jeho vlastní síly včetně obávaných dalekonosných střel, ale také o různé militantní a teroristické organizace, v nichž má Teherán vliv.

„Je to celé spektrum možností,“ začal vysloužilý voják v rozhovoru pro CNN. Připomněl, že v dubnu měl Írán na Izrael vyslat zhruba 300 raket, balistických střel či dronů. Tehdy se židovskému státu podařilo drtivou většinu projektilů sestřelit ještě před dopadem.

ČTĚTE TAKÉ: Pelikán: Íránci ještě něco Izraeli provedou. Že jim někdo odpráskne hosta, je hodně urážlivé

Podle Hertlinga tím však Teherán pouze vyslal signál. „Nyní je otázka, zda znovu vyšle jakýsi signál, nebo se opravdu pokusí Izraeli způsobit značné škody. A to by skutečně zvládli, nad Izraelci i jejich západními spojenci na místě mají převahu,“ popsal vysloužilý generál.

Írán by podle jeho názoru zvládl svými projektily přemoci izraelský systém protivzdušné obrany a nezvládli by jej zachránit ani jeho spojenci. Naposledy se takto možná trochu překvapivě vyznamenali sousední Jordánci, kteří proti dubnovým íránským střelám vyslali své stíhačky, které je sestřelily.

Hertling zároveň pro CNN zmínil, že podle jeho názoru se Teherán k drtivému raketovému úderu na Izrael nyní neodhodlá. Na druhou stranu má za to, že tentokrát už Íránci nevyšlou Izraeli a USA obyčejný varovný signál: „V posledních dvou týdnech se staly rovnou dvě vraždy významných lídrů Hamásu a Hizballáhu.“

Poukázal tím na smrt šéfa teroristů Hamásu Ismáíla Haníji, který byl zabit přímo v Teheránu, stejně jako na zabití předáka druhé zmíněné organizace sídlící v Libanonu. Židovský stát se k vraždě činitele Hizballáhu přihlásil, ke smrti Haníji sice ne, ovšem Írán má jasno.

Pokud by se Íránci rozhodli Izrael přece jen „potrestat“, pak by to podle Hertlinga znamenalo realizaci „nejhoršího možného scénáře“. „Hizballáh má v Libanonu obrovské množství raket a střel – až 100 tisíc, které mohou vypálit. Bavíme se tu také o Lidových mobilizačních silách v Iráku a Sýrii (rovněž Íránem podporovaná organizace; pozn. red.). Jsou tu také (jemenští) Hútíové,“ nastínil vysloužilý generál pro CNN.

Írán na cestě k potrestání Izraele

Teherán uvedl, že nechce v regionu eskalovat napětí. Na druhou stranu chce Izraeli vrátit úder za zabití šéfa Hamásu. „Írán usiluje o nastolení stability v regionu, ale to je možné pouze potrestáním agresora a vytvořením odstrašujícího účinku proti avanturismu sionistického režimu (Izraele),“ prohlásil mluvčí íránské diplomacie Náser Kanání. Íránská diplomacie zároveň vyzvala Spojené státy, aby přestaly držet ochranou ruku nad Izraelem.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken na tuto výzvu nereagoval a během jednání se svými protějšky ze zemí G7 v neděli řekl, že íránský úder může přijít během 24 až 48 hodin. Informoval o tom portál Axios s odkazem na své zdroje.

Bílý dům ještě v neděli večer oznámil, že prezident Joe Biden bude o vývoji na Blízkém východě jednat se svým týmem pro národní bezpečnost. Stejně tak prý plánuje telefonát s dalším americkým spojencem v regionu – s jordánským králem Abdalláhem II.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Harrisová využívá rasu, migranti berou černošskou práci. Trump šokoval při rozhovoru

Tagy: