Velké kroupy a přívalové deště zasáhly Česko. Kde bouřky udeří nejsilněji?

Silné bouřky v sobotu sevřely Česko. Na západě Čech padaly kroupy o velikosti přes dva centimetry a Karlovarsko zasáhly mohutné přívalové deště, informují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Podle předpovědi se objevují bouřky, nejčastěji s přívalovými srážkami a kroupami do 2 cm,“ informují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu v příspěvku na síti X. Silnější bouřky s kroupami o velikosti přes 2 centimetry se vyskytují na západě Čech na Rakovnicku a Kladensku. Přívalové srážky, během nichž napadlo přes 50 milimetrů za hodinu, jsou hlášeny na Karlovarsku.

ČTĚTE TAKÉ: Silné tornádo zpustošilo městečko v Iowě. Na místě zůstalo několik mrtvých

V souvislosti s deštivým počasím meteorologové vydali výstrahu a varují, že srážky mohou při současném velkém nasycení půdy v zasažených oblastech způsobit zatopení níže položených míst nebo zvýšení hladin menších toků.

Deštivé počasí bude pokračovat i o víkendu. V sobotu bude na většině území převažovat oblačná obloha, doprovázená přeháňkami. „Objeví se i bouřky, které mohou být silné,“ upozornil meteorolog CNN Prima NEWS Filip Smola.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Nedělní počasí bude velmi podobné tomu sobotnímu – tedy velká oblačnost a místy přeháňky nebo bouřky. Rtuť teploměrů má vystoupat až k 25 °C.

V podobném duchu naváže počasí i v následujícím týdnu. Zpočátku mají převažovat teploty v průměru kolem 23 °C, doprovázené srážkami. Ty v průběhu týdne postupně ustanou a lehce se i ochladí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Děsivá předpověď: Počasí se zbláznilo, přijde jeden hurikán za druhým. Může za to koktejl jevů

Tagy: