Výstraha před mrazem a silným větrem. Jaké počasí nás čeká přes týden?

Začátek nového týdne bude oblačný, v Čechách lze očekávat sněžení. V pondělí může vítr na horách v nárazech dosahovat až 90 km/h. V platnosti je také výstraha před mrazem, který může v nížinách poškodit ovocné stromy.

Z tlakové níže nad východní Evropou proudí do České republiky od severovýchodu studený vzduch. V neděli bude zataženo až oblačno, místy lze očekávat sněžení. Ve večerních hodinách by mělo oblačnosti ubývat. Přes den se nejvyšší teploty budou pohybovat od 1 do 5 °C, na horách pak okolo mínus čtyř stupňů. Vát bude mírný severní vítr o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu, který v odpoledních hodinách zeslábne a změní se na severozápadní až západní.

V pondělí bude zpočátku polojasno až skoro jasno, během dne bude ale oblačnosti přibývat. Ve večerních hodinách se zejména v Čechách očekává sněžení, v polohách do 500 metrů nad mořem budou přeháňky dešťové. V noci bude mrznout, teploty se budou pohybovat mezi -2 až -6 °C. Denní teploty se vyšplhají až na 9 stupňů. Slabý západní vítr bude postupně zesilovat na 5 až 10 metrů za sekundu s nárazy 15 až 20 m/s, na horách pak až 25 m/s (90 km/h).

Pro většinu území republiky je do pondělních 11 hodin v platnosti výstraha před mrazem, který může poškodit kvetoucí stromy. „Očekává se mráz, který může v nížinách poškodit zejména kvetoucí meruňky, broskvoně a slivoně,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav ve výstraze.

Tagy: