Počet hospitalizovaných pacientů v Ústeckém kraji klesá, primář vyzývá k lockdownu seniorů

Seniorka s rouškou

Počet hospitalizovaných pacientů v Ústeckém kraji klesá

Ve velkých nemocnicích v Ústeckém kraji klesá počet pacientů, kteří kvůli onemocnění COVID-19 musí být hospitalizovaní. Pokles je podle primáře Infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavla Dlouhého až osmiprocentní. Právě z Ústeckého kraje pocházeli při jarní vlně celorepublikově první pacienti nakaženi koronavirem a následně i první vyléčení.

„Je vidět, že vládní opatření zapůsobila a předpokládám, že i v příštím týdnu bude těch hospitalizovaných ubývat. My máme stále velké kapacity, máme třetinu covidových lůžek, která nejsou zatím obsazena, utvořili jsme si rezervy, ale předpokládám tedy, že v příštím týdnu začneme některé covidové stanice zavírat,“ reagoval Dlouhý.

Nejohroženější skupinou stále zůstávají senioři. „Až 90 procent lidí, kteří jsou u nás na oddělení hospitalizovaní, jsou senioři. Není potřeba další zpřísňování opatření, ani zavírání hospodářství a průmyslu. Je však zcela určitě potřeba lockdown našich seniorů. Stále vyzýváme všechny, kteří jsou starší 70 let, aby zůstali doma a s nikým se nestýkali. A to ani se svými příbuznými,“ doplnil Dlouhý s tím, že i v příštím týdnu očekává v Ústeckém kraji pokles hospitalizovaných.

Reprodukční číslo R, které udává, kolik dalších osob může infikovat jeden nakažený, kleslo v sobotu na hodnotu 0,9. Podle odborníků je nutné, aby se snížilo na hodnotu 0,8. Pak se podle nich šíření koronaviru dostane pod kontrolu.

Tagy: