Počet nakažených dál stoupá. Hospitalizovaných kvůli covidu je ale stále minimum

Testování na koronavirus

Aktuální covidová statistika

Za středu přibylo 524 nakažených Čechů, v mezitýdenním srovnání je to o 147 více. Aktivně případů je 4 610 a počet hospitalizovaných 154. I loni v září šíření covidu zrychlilo, avšak pacientů v nemocnicích bylo několikanásobně víc.

Průměrná týdenní incidence covidu v Česku ke čtvrtku vzrostla z 25 na 26 potvrzených případů na 100 tisíc obyvatel. Naopak reprodukční číslo ukazující kolik lidí nakazí jeden nemocný nepatrně kleslo na hodnotu 1,1. Nad jedničkou je nepřetržitě od 26. srpna.

Nákaza se nejvíce šíří v Praze, kde připadá 43 nových případů na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. V Karlovarském kraji, kde byla v minulých dnech incidence nejvyšší, je to v přepočtu 40 nově nakažených, následuje Moravskoslezský kraj s incidencí 35. Naopak nejnižší incidenční číslo má Liberecký kraj, a to devět.

Na úrovni okresů se infekce nejvíc šíří na Karlovarsku a Opavsku. V okrese Karlovy Vary připadá 61 nových případů na 100 tisíc obyvatel za týden, na Opavsku je to 59. V přepočtu přes 50 nakažených má ještě Vsetínsko a Písecko.

Od začátku epidemie se koronavirem prokazatelně nakazilo přes 1,68 milionu lidí. Zhruba 98 procent z nich se vyléčilo, 30 422 zemřelo. Zdravotníci ve středu aplikovali přes 11 tisíc dávek vakcíny. Od začátku očkování proti covidu bylo v Česku podáno přes 11,67 milionu dávek. Plně naočkovaných je necelých 5,9 milionu lidí.

Tagy: