Lékaři důrazně radí: Očkujte se. Respiračních onemocnění v Česku rapidně přibývá

Nárůst respiračních onemocnění

Nárůst respiračních onemocnění

Lékaři hlásí citelný nárůst počtu respiračních onemocnění. Převažují virózy s nachlazením, objevují se ale i chřipky a také covid-19⁠⁠. Zasaženy jsou všechny věkové skupiny, odborníci proto opět doporučují očkování.

Počet respiračních onemocnění po celé republice rychle stoupá. Například ve Zlínském kraji hlásí hygienici za poslední týden nárůst o 15 procent. „Nyní evidujeme 1154 onemocnění na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší počet evidujeme ve věkové kategorii 15 až 24 let,“ uvedla pro CNN Prima NEWS ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková.

ČTĚTE TAKÉ: Z vonných svíček se mohou uvolňovat škodlivé látky, upozornili experti. Na co dávat pozor?

„Pacient přijde, že je nachlazený, že ho škrábe v krku, bolí ho hlava, trošičku klouby, někteří mají zvýšenou teplotu. To jsou takové typické příznaky,“ doplnil pro CNN Prima NEWS praktický lékař Lubomír Nečas.

V anketě CNN Prima NEWS lidé poznamenali, že se snaží brát vitamíny nebo se otužovat, když to jde. Mezi odpověďmi bylo také očkování proti chřipce. Právě očkování lékaři i hygienici důrazně doporučují. A to nejen proti chřipce, ale i proti covidu, který se začíná opět ozývat. „Ve Zlínském kraji aktuálně registrujeme asi 500 nemocných na covid-19, z toho 26 nemocných je aktuálně hospitalizováno,“ dodala Sedláčková.

V celém Česku leží v současnosti v nemocnicích s covidem přes 300 lidí, 17 z nich je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Většina případů se ale k lékaři vůbec nedostane. „Průběh u covidu je letos mírnější. Nesledujeme ani tolik zápalů plic, tak jako to bylo před rokem nebo před více než rokem,“ doplnil Nečas.

Odborníci připomínají, že při prevenci před respiračními onemocněními, včetně covidu, stále hraje nezastupitelnou roli rouška či respirátor. Lidé by se tak neměli bát je nosit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Covid na vzestupu: V září v Česku onemocněly desetitisíce lidí, přibývá i obětí. Jak se bránit?

Tagy:
nemoc zdraví očkování chřipka lékař CNN Prima NEWS Zlínský kraj Česko COVID-19 Krajská hygienická stanice přenosné nemoci Lubomír Nečas nemoci a zdravotní potíže epidemie a pandemie