Dojemné gesto na památku obětí z Bratislavy: Zastávku zaplavily svíčky, město utichlo

Obyvatelé Bratislavy uctili v úterý večer památku pěti obětí nedělní tragické nehody, při níž opilý řidič najel ve vysoké rychlosti na autobusovou zastávku Zochova. Zapálili stovky svíček, drželi minutu ticha a vyrazili na pochod.

Studenti v areálu kolejí v Mlýnské dolině uctili památku svých zesnulých spolužáků z Univerzity Komenského a Slovenské technické univerzity v Bratislavě minutou ticha, která započala v osm hodin večer. V některých pokojích studenti zhasnuli světla a na balkonech rozsvítili jen baterky jejich mobilních telefonů. Gestem chtěli poslat podporu a upřímnou soustrast rodinám a přátelům obětí. Informoval o tom web pluska.sk.

V podvečer se rovněž ve slovenském hlavní městě konal památeční pochod. Ten začal před Úřadem vlády a mířil k místu tragické nehody, tedy na autobusovou zastávku Zochova. Tam účastníci z občanských sdružení Cyklokoalice a Znepokojené matky zapálili na počest zesnulých svíčky. Cílem setkání bylo mimo jiné upozornit kompetentní osoby na nutnost systémové změny, které by podobným nehodám předcházely.

Obětem v úterý ráno věnovala vzpomínku také samotná Univerzita Komenského. „Na univerzitě visí černá vlajka, ve vestibulu budovy UK na Šafárikově náměstí jsou k dispozici kondolenční knihy, ty bude možné podepsat do čtvrteční 12. hodiny, následně budou zaslány rodinám zesnulých,“ napsala na svých webových stránkách.

Při tragické nehodě přišlo v neděli v Bratislavě o život pět lidí a další utrpěli zranění. Na autobusovou zastávku Zochova vjel v plné rychlosti automobil, za jehož volantem seděl opilý šéf deaflympijského výboru Dušan Dědeček. Podle policie, která muže obvinila z obecného ohrožení, mu hrozí až doživotní pobyt za mřížemi.

Tagy:
nehoda vzpomínka svíčka Bratislava pochod autobusová zastávka minuta ticha Univerzita Komenského v Bratislavě Úřad vlády České republiky Slovenská technická univerzita v Bratislavě Dušan Dědeček