Sportovní funkcionář a trenér šampionky. Kdo je opilý řidič z Bratislavy?

Dušan Dědeček

Tragická nehoda v Bratislavě, řidič najel do zastávky MHD

Při nedělní nehodě v centru Bratislavy zahynulo celkem pět lidí a další utrpěli zranění. Jejím viníkem byl řidič, který v opilosti havaroval přímo do autobusové zastávky. Podle slovenských médií jde o poměrně známého sportovního funkcionáře Dušana Dědečka. Kromě toho, že doposud působil na velmi vysoké pozici v Deaflympijském výboru Slovenska, je i trenérem šampionky ve vrhu koulí.

Dědeček měl až do osudné neděle velmi zajímavou kariéru. Působil jako generální sekretář slovenského Deaflympijského výboru (DVS) zastřešujícího neslyšící slovenské sportovce. Seděl tedy v nejvyšším managementu – ve výkonném výboru.

Po nehodě od něj ovšem představitelé sportovní organizace dávají ruce pryč. „Členové výkonného výboru DVS se z médií dozvěděli o tragické dopravní nehodě, která se stala 2. října ve večerních hodinách v Bratislavě na Zochově ulici, a že ji způsobil generální sekretář DVS. Tato mimořádná událost nás hluboko zasáhla a považujeme ji za absolutní selhání jednotlivce, které je neospravedlnitelné,“ oznámili představitelé svazu.

VYHLÁSENIE PREZIDENTA Deaflympijského výboru Slovenska (DVS) Petra Birku Členovia výkonného výboru DVS sa z médií...

Posted by Deaflympijský výbor Slovenska on Monday, October 3, 2022

Výbor na svých webových stránkách smazal Dědečkovu fotku i se jménem ze seznamu nejužšího vedení organizace. „K vymazání fotek a telefonního kontaktu na Dušana Dědečka a Lukáše Dědečka došlo na základě telefonického požadavku ze strany Lukáše Dědečka, a to na základě skutečnosti, že mu začaly na telefon chodit SMS zprávy s nenávistnými reakcemi s přáními smrti, a dokonce výhrůžkami jeho likvidace,“ uvedla členka výkonného výboru Milena Fabšičová.

Zmiňovaný Lukáš Dědeček je synem generálního sekretáře, který v Deaflympijském výboru rovněž pracuje, oficiálně jako kontrolor. I on byl jako spolujezdec svého otce účastníkem nehody. A také jemu policisté naměřili při dechové zkoušce alkohol v krvi.

Dědeček senior se navíc po nehodě měl chovat agresivně k policistům a záchranářům. „Je pro nás zarážející, že někdo, kdo způsobí nehodu, se chová agresivně vůči policistům a záchranářům, kteří na místě zasahují,“ komentoval to slovenský policejní prezident Štefan Hamran.

Trenér veleúspěšné koulařky a diskařky

Dědeček ale není pouze vysoce postaveným funkcionářem. Již několik let funguje coby trenér veleúspěšné neslyšící sportovkyně Ivany Krištofičové, která pod jeho vedením získala i zlatou medaili z deaflympiád v letech 2013 a 2017, konkrétně ve vrhu koulí. Dědeček zároveň Krištofičovou trénuje i v hodu diskem, v této disciplíně získala v roce 2013 stříbro.

Kromě toho Krištofičová pod jeho vedením získala i několik prvenství na světových šampionátech pro neslyšící. Dědeček v minulosti uvedl, že ho nejvíce potěšila tím, když mu po získání prvního deaflympijského zlata v roce 2013 v bulharské Sofii dala najevo svoji vděčnost. Tehdy si po obdržení medaile sundala reprezentační soupravu, pod kterou měla tričko s nápisem „Thank you, coach!“ „Byl jsem nesmírně překvapený a dojatý,“ pronesl tehdy Dědeček.

Nehoda má pět obětí

Nedělní tragická nehoda v Bratislavě si vyžádala celkem pět obětí. Dědeček pod vlivem alkoholu najel autem do zastávky městské hromadné dopravy, kde v tu dobu stály asi tři desítky lidí. Hned čtyři lidé zemřeli na místě, pátý pak v nemocnici. Dalších pět bylo zraněno.

Dědečkovi staršímu, který v autě vezl i svého syna, bylo následně naměřeno přes 1,6 promile alkoholu v krvi. Za několikanásobné usmrcení mu podle policistů hrozí až 12 let vězení. Stíhání již bylo zahájeno.

Mezi obětmi jsou hlavně mladí lidé, někteří z nich měli podle slovenských médií teprve nastupovat na vysokou školu. Podle dostupných záběrů Dědeček do zastávky najel vysokou rychlostí. Policisté uvedli, že na místě nehody nebyly ani stopy po brzdění.

Matovič chce exemplární tresty do budoucna

K tragédii došlo na autobusové zastávce Zochova v centru Bratislavy. V jeho těsné blízkosti se nachází například prezidentský palác, na druhé straně pak Bratislavský hrad, který je dominantou hlavního města Slovenska.

Prezidentka Zuzana Čaputová již uctila památku obětí na místě, premiér Eduard Heger společně s ní zdůraznil, že alkohol rozhodně nepatří za volant. Ministr financí a lídr nejsilnějšího vládního hnutí OLaNO Igor Matovič, který je stranickým šéfem Hegera, přišel s myšlenkou, že by v budoucnu mohlo ve prospěch státu propadnout vozidlo řidičů, u nichž se v krvi zjistí více než jedno promile alkoholu.

AUTO ZA ALKOHOL! Bez milosti Už stačilo. Koľko ešte nevinných ľudí má zomrieť len preto, lebo nejaký ožratý Debo si...

Posted by Igor Matovic on Monday, October 3, 2022

Tagy:
nehoda smrt Slovensko autonehoda auto havárie Bratislava Igor Matovič trenér Zuzana Čaputová sport Eduard Heger městská hromadná doprava hluchota OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Dušan Dědeček Ivana Krištofičová