Jak poznat poctivou vinnou klobásu? V předvánočním testu kvality uspěla jen každá druhá


K vánočním svátkům patří v českých domácnostech i tradiční vinná klobása. Prosincový test spotřebitelské organizace dTest ale ukázal, že poctivá klobása se musí v obchodech pečlivě vybírat. Prošla pouze každá druhá. Laboratorní analýzy odhalily velké rozdíly nejen v kvalitě, ale i v pravdivosti informací na etiketách.

Obliba vinné klobásy je během Vánoc v Česku velká. Kvalitních je však pouze polovina z nich. „Jednak proto, že obsahovaly méně masa, než slibovali spotřebitelům na obalech, a jeden výrobek byl naopak o dost tučnější, než měl být. Ve všech čtyřech případech šlo o klamání zákazníka,“ popsal výsledky testování pro CNN Prima NEWS redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůzné nálezy inspektorů v Česku. Máslo s plesnivým kolečkem i čaj s pesticidy

Podle odborníků by poctivá vinná klobása měla obsahovat minimálně 60 procent masa. „Do vinné klobásy patří kvalitní vepřové maso, hovězí, respektive úplně nejlepší je telecí, víno, žemle, mléko s kořením. Určitě by tam mělo být nové koření, muškát a citronová kůra,“ uvedl pro CNN Prima NEWS řezník Zdeněk Absolon.

Při smažení téměř neprská a její velikost se skoro nemění. Tak podle řezníků poznáte na pánvi kvalitní vinnou klobásu. „Střívko krásně drží, nejdou žádné dýmy, prostě jen tak si odpočívá a osmažíme ji krásně dozlatova,“ doplnil řezník.

Podle odborníků má kvalitní vinná klobása po usmažení a rozkrojení jasně viditelnou strukturu. „Je to prostě maso, nevytékají z toho litry vody, hezky drží a ta vůně je nádherná,“ říká Absolon.

Pozor také na cenu, podle výsledků dTestu dražší neznamená kvalitnější. „V našem testu se zkrátka vždycky najde nějaký levnější, který je srovnatelný, a vždycky v naší tabulce nějakému tomu levnějšímu výrobku udělíme titul výhodného nákupu,“ varuje Maryška.

Vinnou klobásu můžete kromě klasického smažení na pánvi upéct také v troubě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bramborový salát podle Ládi Hrušky. S přísadou Karla Gotta, zato bez základní suroviny.