Covid v Česku sílí, pacientů přibývá. Válek prozradil, jak se staví k možným omezením

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek o covidu

Covid opět sílí, ale žádná omezení se zatím nechystají. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by jejich zavedení nastalo až v případě mimořádné situace, kterou si nyní nedovede představit. Ministr pouze apeloval na lidi, aby si myli ruce a pokud cítí příznaky nachlazení, aby nosili respirátory nebo roušky.

K sobotě bylo v Česku koronavirem nakažených přes 21 700 lidí. Tento týden to bylo nejvíc nakažených od loňského října. Ministr zdravotnictví ale za současného stavu nevidí důvod k zavádění žádných omezujících opatření. „Máme situaci pod kontrolou, muselo by dojít k něčemu mimořádnému, což si ale v současné době vůbec nedovedu představit. To znamená, že nepočítáme s žádnými opatřeními,“ sdělil Vlastimil Válek (TOP 09) pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Jehlu proti covidu netřeba. Pracuje se na vdechovací vakcíně, v čem je lepší než „tečka“?

Hygienická opatření jsou v tuto chvíli pouze v rovině doporučení. „Součástí slušnosti, pokud jste nachlazený, máte chřipku nebo jste v prostředí, kde naopak někdo kašle a prská, tak respirátor nebo rouška je pořád správné doporučení,“ doplnil ministr.

Pokud je člověk nachlazený a nemoc doprovází symptomy, které nejsou klasické, doporučuje Válek návštěvu lékaře. „Pokud je člověk starší nebo má třeba obezitu, měl by konzultovat u svého praktického lékaře. Radši se nechat otestovat cestou praktického lékaře, a pokud je to třeba covid, tak mít včas nasazeny léky nebo antivirotika. To je to, co by teď každý měl dělat,“ shrnul.

V Česku bude nově možné nechat se očkovat vakcínou upravenou na novější varianty koronaviru. Ministerstvo to doporučuje zejména ohroženým skupinám, jako jsou senioři nebo lidé s chronickým onemocněním.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pacientů s covidem bude do Vánoc přibývat, tvrdí experti. Popsali, jak bude virus řádit dále

Tagy: